Мешканці Тернопільщини найбільше в Україні подали заявок на лотерею «Green Card»

dsc_0919

Нещодавно Західну Україну і Тернопіль, зокрема, відвідав віце-консул Сполучених Штатів Америки Джон Сарраф. Він завітав, щоб розповісти про диверсифікаційну візову лотерею, відому як “Грін Карта” (Green Card).

“Галицький кореспондент” поспілкувався з американським дипломатом про особливості популярної лотереї і зокрема, про те, що треба знати про “Грін Карту”, щоби не бути ошуканим шахраями. – Для початку поясність, для чого американський уряд проводить лотерею “Грін Карта”? Яка її мета?

Мета лотереї “Грін Картa”, або диверсифікаційної лотереї, полягає у збільшенні розмаїття національностей на території Сполучених Штатів Америки. Тому під час її запровадження  перевага надавалася тим країнам, які за останніх п’ять років мали кількість емігрантів до США, що не перевищувала 50 тисяч осіб. Таким країнам дозволяється щороку брати участь у цій програмі.

– Коли Україна почала брати участь у лотереї?

Ця програма розпочалася у 1995 році, відтоді й Україна бере в ній активну участь. Проте ще донедавна диверсифікаційні візи громадянам України надавалися в Польщі. Але, починаючи з 2012 року, ми надаємо ці візи вже на території України. Можна сказати, що за останніх п’ять років кількість українців, які щорічно емігрують до США за програмою “Грін Карта”, є досить стабільною. До прикладу, у поточному, 2014 році ми вже видали 1594 візи, а за минулий, 2013 рік – 1780 віз до Сполучених Штатів.

– Які області в Україні найактивніше беруть участь у лотереї? На якому місці Прикарпаття?

Найбільш активний регіон України, який бере участь у лотереї “Грін Карта”, – Тернопіль (39%), на другому місці Івано-Франківськ (17%) і на третьому – Львів (13%). Інші регіони України мають значно нижчий процент активності. Цілком очевидно, що Західна Україна більш зацікавлена в еміграції, відтак мешканці цієї частини України роблять достатньо чіткі кроки в цьому напрямку.

– У кого більші перспективи потрапити до США: самотніх, родин чи студентів?

Щодо соціального статусу потенційних емігрантів, то він жодним чином не впливає на відбір у лотереї, адже це випадковий вибір, який робить комп’ютер. Лотерея не передбачає якихось окремих критеріїв для відбору. Тому неодружений чоловік має приблизно такі самі шанси, як одружена жінка. Відтак шанси виграти у лотереї – у всіх рівні.

– Які можливості надає “Грін Карта” для тих осіб, які перемагають у лотереї?

Виграючи “Грін Карту”, ви одержуєте можливість проживати та працювати в США, а також надалі одержувати пенсію, як і будь-який інший громадянин, який перебуває на території Сполучених Штатів з “Грін Картою”. Крім того, перебуваючи на території США з “Грін Картою” певну кількість років, яка визначена службою еміграції та натуралізації Сполучених Штатів, ви можете скласти іспит на отримання громадянства.

– Що потрібно знати людині, яка вирішила реєструватися на участь у лотереї? Які послуги з оформлення документів на “Грін Карту” платні, а які – ні?

Перш за все хочу сказати, що реєстрація в лотереї “Грін Карта” відбувається виключно в інтернеті, на нашій офіційній сторінці, яка має адресу dvlottery.state.gov. Подання заявки на участь у лотереї є безкоштовною. Після завершення реєстрації ви отримаєте номер-підтвердження (confirmation number). Для того, щоб дізнатися про результат – виграли ви чи ні – ви заходите на цю саму сторінку і вводите цей номер. Це також безкоштовно. У разі, якщо ви виграли, ви подаєте анкету на отримання самої візи, а також проходите співбесіду. Ця послуга вже є платною. Частиною проходження співбесіди є медичне обстеження, яке також є платним. Під час самої співбесіди потрібно надати документи, що підтверджують ваш сімейний стан, свідоцтво про народження та інші офіційні документи, які необхідно зареєструвати в державних органах України.

– Якими є типові помилки при реєстрації, за які дискваліфікують учасників лотереї?

Найбільше помилок робиться при введенні персональних даних. Це біографічна інформація, прізвище та ім’я, місце і дата народження. Якщо помилки трапляються в цих даних, скоріше за все, вас буде дискваліфіковано. Сама форма для реєстрації хоч і англійською мовою, але досить нескладна для заповнення. Водночас, сторінка посольства США в Україні має розділ, у якому подано інструкції щодо лотереї “Грін Карта” українською мовою.

– А скільки разів можна подаватись на участь у лотереї? Можна подаватися щороку по одній заявці. Багаторазові подачі заявки призводять до дискваліфікації.

– На жаль, не можемо оминути теми шахрайства. Про що треба знати, беручи участь у лотереї, щоб не бути ошуканим?

Один з найкращих способів запобігти втручанню агентств чи шахраїв – самому реєструватися на вищезгаданому веб-сайті. Буває так, що людина звертається до агенції за допомогою. Посередники допомагають у цьому, реєструють, одержуючи номер-підтвердження. Але не віддають його, змушуючи заплатити за нього.

– Час від часу на вулиці трапляються люди, які пропонують “вже і зараз” заповнити анкету на “Грін Карту”. Це справді представники лотереї чи звичайні шахраї?

У посольства немає жодних акредитованих представників, які би проводили реєстрацію, тим більше на вулиці. Якщо хтось підходить до вас з проханням зіграти у “Грін Карту”, негайно відмовляйтеся від цих послуг. Також не рекомендуємо звертатися до візових центрів для заповнення реєстраційної форми. Якщо вам говорять, що візовий центр є офіційним представником лотереї “Грін Карта”, – це неправда.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео