Орест Сарматський

Агро-новини 15 жовтня

zhovt15

Новини аграрного сектору

Лапа: Єгипет не забороняв українську пшеницю

Жодної офіційної інформації ні від компетентних органів Єгипту, ні від посольства України щодо заборони поставок української пшениці не надходило.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

За його словами, чергова партія української пшениці (29 тис. т) 16 вересня була відправлена до Єгипту. Ще одну партію пшениці (33 тис. т) було відправлено всередині вересня.

151001
151001

На даному етапі мова йде, очевидно, лише про інтерпретацію намірів, вважає Володимир Лапа, додаючи, що в найгіршому випадку Україну очікує не заборона, а встановлення нульових допусків по ріжках.

«На зустрічі із українськими торгівельними компаніями 15 вересня деякі із них висловлювали готовність подавати заявки на експорт до Єгипту навіть на таких умовах», — відмічає голова Держпродспоживслужби.

Поки що єгипетська сторона досягнула лише одного результату — тендери на закупівлю не відбуваються через недостатню кількість заявок. «Очевидно, експортери різних країн для початку спробують вивчити практику приймання вантажу, який вже відправлений до Єгипту за попередньо укладеними угодами.  Наші подальші дії (слід очікувати, що і подальші дії українських експортерів) будуть залежати від того, чи виникнуть проблеми із прийманням українського зерна в Єгипті», — додав Володимир Лапа.

Осіння посівна: аграріям розкажуть, як подружитися з погодою

В аномально сухих погодних умовах, які встановились практично на всій території України, основним завданням на сьогодні є забезпечення запланованої площі проведення сівби озимих культур під урожай майбутнього року.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк на селекторній нараді з питань проведення комплексу осінньо-польових робіт у 2016 р. за участю керівників профільних Департаментів та підвідомчих організацій Мінагропроду, представників Національної академії аграрних наук та Гідрометцентру.

«Для аграріїв зараз важливі рекомендації та поради науковців щодо агротехнічних заходів, необхідних в поточних погодних умовах, а також прогнози від фахівців Укргідрометцентру», — відзначив він, додавши, що Мінагропрод працює над стимулюванням розширення площ посіву озимих, особливо жита.

151002
151002

Максим Мартинюк нагадав, що в минулого року восени також склались вкрай несприятливі погодні умови для сівби озимих культур. Однак це не позначилось на обсязі врожаю. Навпаки — по багатьом позиціям Україна досягла рекордних результатів.

«Зокрема, намолочено 26,6 млн т пшениці при урожайності 43,1 ц/га — це найвищі показники за всю історію України і по врожайності, і по валовому збору. Також рекордні показники урожайності та намолоту отримано по ячменю — валовий збір культури склав 9,7 млн т, урожайність — 34,1 ц/га. Урожайність жита в цьому році склала 28,5 ц/га, що також є найвищим в історії показником», — додав перший замміністра, інформує прес-служба Мінагропроду.

Експорт зернових культур в Україні перевищив $3 млрд, а загальна сума експорту за сім місяців 2016 р. склала $7,8 млрд

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Продуктів рослинного походження було експортовано найбільше — на $3,8 млрд. На другому місці опинилися жири та олії тваринного або рослинного походження — $2,3 млрд (29%).

151003
151003

Живих тварин та продуктів тваринного походження експортували на $0,4 млрд, готових харчових продуктів — на $1,3 млрд.

Джерело фото: Мінагропрод

Для довідки: Нагадаємо, експерти США збільшили прогноз експорту українського зерна у 2016/2017 маркетинговому році до 37,1 млн т.

Вибір читачів за тиждень

Відео