Віра Олександрович

Жителів Тернопілля агітують брати кредити на утеплення житла

unnamed-57

Державну програму «теплих кредитів» відновили у жовтні. Скористатися нею можна буде  упродовж двох місяців. Тож охочим не варто баритися, повідомили у Тернопільській обласній держадміністрації.

Нагадаємо, така програма уже діяла. «Терен» писав про це докладно ТУТ і ТУТ.

Наразі жителі Тернопілля можуть отримати від держави компенсацію у 35% від загальної суми кредиту, спрямованого на енергоефективність. Окрім того, суттєвою тоді буде і економія на сплаті за енергоносії, стверджує начальник управління житлово-комунального господарства обласної держадміністрації Михайло Олійник.

unnamed-56
unnamed-56

- Як ми можемо зменшити свої затрати? На тарифи ми вплинути не в силі, проте зменшити споживання енергоресурсів – реально, - каже чиновник. – Тобто треба локалізувати те, що ми витрачаємо – втрати через старі вікна, діряві дахи. Єдиний шлях – утеплити будинок, модернізувати обладнання, яке ми використовуємо і тим самим – зменшити свої видатки. Адже повне утеплення будинку здатне зменшити рахунки за комунальні послуги майже вдвічі!

Відновили видачу кредитів для утеплення житлових будинків фізичним особам наразі два державних банки - «Ощадбанк» і «Укргазбанк» (у кожній фінустанові програма називається по-іншому, але на сайтах створені спеціальні рубрики їм присвячені – прим.). Процедура отримання такого відшкодування від держави – нескладна, пояснює Михайло Олійник.

- Людина, яка хоче модернізувати свій будинок чи бодай поміняти у ньому вікна, спочатку має визначитися: що саме вона хоче зробити, - пояснює він. – Процес оформлення документів є дуже простим. Коли людина визначилася, то йде до когось зі спеціалістів і вони роблять попередні конструктивні креслення. Берете рахунок, свій паспорт і ідентифікаційний номер, довідку про доходи членів родини і йдете в один із банків. Там, приймаючи ваші документи, можуть затребувати додаткову інформацію. Наприклад, субсидіанти мають суттєві знижки.

Насправді, якщо позичальником є фізична особа-отримувач субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, то вона може розраховувати на збільшення державної допомоги до 70% суми кредиту. Якщо ж субсидіанти є в складі ОСББ, таке об’єднання отримає відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70%, залежно від кількості помешкань, де отримують субсидії.

- Банки тимчасово припинили видачу «теплих кредитів» із 6 липня цього року лише тому, що охочих було настільки багато, що грошей у держави на покриття відсотків бракнуло, - додає чиновник. – Тому Уряд прийняв рішення про спрямування додаткових 100 млн грн. І дасть Бог, усе буде добре…

Жителям Тернопілля, які хочуть узяти участь у програмі енергоефективності і скористатися її перевагами, рекомендують звертатися просто у банки або – за роз’ясненнями - до управління житлово-комунального господарства обласної держадміністрації.

Фото із відкритих джерел

Довідка. Протягом жовтня на Тернопіллі уже видали 70 кредитів на суму 1,4 млн грн. Прийняли рішення про видачу 47 кредитів на суму 789 тис. грн. Кількість кредитів, за якими передбачається вихід на кредитний комітет для прийняття рішення про видачу кредиту - 109 кредитів на суму понад  1 млн грн.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео