130-річниця від Дня народження відомого режисера (відео)

130 років 25 лютого мине з Дня народження українського режисера, актора, теоретика театру, драматурга, публіциста і перекладача Леся Курбаса. До святкування вже активно готуються у його рідному селі Старий Скалат, що на Підволочищині. 30 років тому у будинку, де пройшло дитинство Курбаса, відкрили обласний меморіальний музей-садибу. 

Режисер, актор, теоретик сцени, великий реформатор українського театру Лесь Курбас народився 25 лютого 1887 року у сім’ї акторів в місті Самбір Львівської області. Дитинство Леся пройшло у селі Старий Скалат Підволочиського району ось у цьому будинку. 30 років тому дім Курбаса став меморіальною кімнатою-музеєм і отримав статус обласного.

– Дідусь Леся Курбаса прийшов у Старий Скалат у 1867 році на парафію із села Куропатники, що на Бережанщині. В цьому будинку жила родина Курбасів, тут пройшло дитинство Леся Курбаса, бо з 1893 року, коли вперше до Старого Скалата приїхав Лесь маленький з матір’ю і з молодшим братиком Нестором, то мати залишила їх тут в Старому Скалаті під опіку бабусі та дідуся, а сама з маленьким Корнилом, якого народила саме в Сатрому Скалаті, поїхала до чоловіка у театр, – розповідає директор обласного меморіального музею-садиби ім. Леся Курбаса Ольга Василишин.

Музей-садиба імені Леся Курбаса – це п’ять кімнат з експозиціями, у яких – різні періоди життя відомого режисера. Це переважно фото, портрети, вирізки з газет, а от з особистих речей – лише десять книг. У музеї вже активно готуються до відзначення 130 річниці з дня народження Леся Курбаса – розробили план заходів, створили комісію по підготовці до святкування, зробили косметичний ремонт, повідомляє tv4.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=TYA3jrlD7Oc[/embed]

Вибір читачів за тиждень

Відео