25 жовтня в історії Тернопільщини

Цього дня народилися:

Білинський Стефан (1897, м. Хоростків, Гусятинського району – р. і м. смерті невідомі, Канада) – педагог, громадський діяч.

Дячан Пилип (псевдонім — М. Розношинський, 1831, с. Розношинці, тепер Збаразького району Тернопільської області — дата і місце смерті невідомі) — український мовознавець, педагог.

Задорожний Зеновій-Михайло (1959, с.Скоромохи, нині Тернопільського району) – вчений у галузі обліку і аудиту. Проректор з наукової роботи, професор кафедри обліку у виробничій сфері ТНЕУ.

zadorozhnyj
zadorozhnyj

Лущак Мирон-Михайло (1925, с. Мужилів, нині Підгаєцького району) – інженер-хімік, громадський діяч.

Пласконіс Ядвіга (1937, м. Тернопіль) — український тренер зі спортивної гімнастики, педагог.

screen-shot-10-24-16-at-01-45-pm
screen-shot-10-24-16-at-01-45-pm

Пшивий Андрій (1915, с. Зелена, Бучацького району – 27. 03. 1992, м. Ґрац, Австрія) – вчений у галузі медицини, психотерапевт.

Ткачик Ганна (1949, с. Покропивна, Козівського району) – художниця-графік, живописець, педагог.

tkachyk
tkachyk

Францоз Карл-Еміль (нім. Karl Emil Franzos, 1848, Чортків — 28.01.1904 року, Берлін) — австрійський письменник, літературознавець і перекладач.

karl_emil_franzos_photographie_1891_-konnecke_1895
karl_emil_franzos_photographie_1891_-konnecke_1895

Цегельський Роман-Йосафат (1912, м. Теребовля – 17.01.1987, м. Саут-Пітсберг, США –  магістр права, кооперативний і громадський діяч у діаспорі.

Цей день в історії Тернопілля:

1831 року - Почаївський монастир передано у відання Православної російської Церкви. Тут  розмістилася кафедра Волинської єпархії ПРЦ.

1905 року - священичі свячення з рук Митрополита Андрея (Шептицького) отримав уродженець с.Добромірка Збаразького повіту, майбутній  перший єпископ УГКЦ в Канаді, священномученик Ники́та Бу́дка.

1914 року – уродженець містечка Козлів Володимир Сроковський очолив сотню УГА. 3 листопада 1914 р. отримав поранення в бою на горі Ключ (нині Сколівський район Львівська обл.). Помер у шпиталі в Мерані (Тироль, Італія) від хвороби 5 квітня 1916 р.

1920 року – уродженець с. Розгадів Зборівського району поет Роман Купчинський дописав, перебуваючи у польському полоні драматичну поему «Великий день».

1921 року - з Гусятина на Тернопільщині вирушила в похід Подільська група Армії УНР. Залишаючи територію Польщі, першим польсько-радянський кордон перейшов о 23-й годині розвідувальний відділ П. Сумароківа; головна частина Подільської групи перейшла кордон поблизу села Бондарівка близько 2-ї години ночі 26 жовтня; полонено 6 прикордонників, за кілька годин повстанці обеззброїли ще 40 червоноармійців.

1922 року – в с. Мишків, нині Заліщицького району, повстанці розстріляли кандидата у посли до Варшавського сейму, директора школи А. Березовського.

1946 року - вийшла постанова Бережанського райвиконкому „Про проведення додаткових заходів з економії і наведення порядку по витрачанню хліба”. Згідно неї вводилось обов’язкове домішування до пшеничної муки 40 процентів вівсяної, ячмінної і кукурудзяної в хлібопеченні.

1948 року – у Львові загинула діячка ОУН, зв'язкова Генерала Романа Шухевича, уродженка с.Киданів Бучацького району Марія Кизимович («Марта», «Листок», «Правда», «Рута».). У Карпатах стала референтом Карпатського краю. Згодом - заступником Чортківської округи Українського Червоного Хреста. Була безпосередньо зв'язана з керівництвом ОУН, з членом Центрального Проводу ОУН Р. Шухевичем - «Туром», яких забезпечувала харчами, зв'язком. Арештована органами НКВС. Загинула після допиту. Точні причини смерті невідомі. Зі слів подруги стало відомо, що у комірці вишитої сорочки Марії була зашита ампула з отрутою. Можливо, її не знайшли під час обшуку і Марії вдалося скористатися нею.

1966 року – в Канаді помер сотник УГА, просвітянин, громадсько-політичний діяч, уродженець с.Великі Бірки на Тернопільщині Петро Біґус. Був командиром запасного коша (куреня) УГА. Після «Чортківської офензиви» сотник УГА Петро Бігус стає Окружним Командантом в Бережанах. Навесні 1940 року арештований НКВС. Під час німецької окупації у 1941 військовий референт повітової управи. Проявляв активну діяльність у створенні дивізії «Галичина». В 1944 році виїхав з родиною на еміграцію.

1977 року - Кіровоградсько-Миколаївську єпархію Російської Православної Цекрви очолив уродженець с.Великі Фільварки Кременецького району єпископ Севастіан (Пилипчук).

1985 року – в Афганістані загинув мешканець с.Медведівці Бучацького району Богдан Гриньків. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

В Україні сьогодні відзначають День маркетолога.

Престижна й варта того, щоб пишатися нею, професія. Справа тих, без кого в наш час не може працювати жодна серйозна компанія. Звичайно ж, мова йде про маркетологів.

За дивним збігом обставин, з безлічі професійних свят офісних працівників, саме день маркетолога в нашій країні чомусь залишився без уваги. Офіційного свята маркетологи України не мають, проте неофіційний відзначають 25 жовтня.

В цей день в 1975 році маркетинг офіційно з'явився в СРСР. 25 жовтня було створено «управління з маркетингу та реклами» в Міністерстві Зовнішньої Торгівлі СРСР, яке займалося просуванням вітчизняної продукції на закордонних ринках.

Звичайно ж, в ті часи професія була рідкістю. Але й тепер, коли маркетолог є в будь-якій організації, яка поважає себе, його професійне свято, як і раніше, не має офіційної дати.

den_marketologa_ukrayiny
den_marketologa_ukrayiny

Іменини сьогодні святкують Кузьма та Мартин.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео