Тернополянин розповів «Про що думав Нобель» (фото, відео)

Цьогорічні результати Нобелівської премії з читачами книгарні «Є» обговорив експерт та дослідник Юрій Ковальков.

Чоловік відкривав власну філателістичну виставку у Білорусії, на якій представляв Вінстона Черчиля, як лауреата однієї  премії у галузі літератури. Також Юрій Ковальков є автором філателістичної виставки присвяченої темі Нобелівської премії.

unnamed-24
unnamed-24

В наш час Нобелівська премія є не тільки однією з найбільш престижних міжнародних нагород, але і майже єдиною, яка вручається в декількох номінаціях. Нобелівські лауреати отримують не одні лише медалі та дипломи, а й грошову винагороду, що коливається від мільйона до півтора мільйонів доларів.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=oT618QonosQ&feature=youtu.be[/embed]

Чоловік розповів містянам звідки з’явились ці кошти, а також про фонд, який був створений за заповітом Альфреда Нобеля.

Пан Юрій ще з початку 70-х розпочав активно цікавитися дослідженням «Нобеліани» і навіть листується з одним із лауреатів Нобелівської премії - Роландом Хоффманом:

unnamed-25
unnamed-25

- Він у третьому листі запропонував перейти на «ти», і від тоді пише мені «Дорогий Юрій», а я йому відповідаю «Дорогий Роланд».

Завдяки Юрію Ковалькову «Укрпошта» заснувала серію поштових марок, присвячених лауреатам Нобелівської премії, які мали стосунок до України.

- Цього року імена лауреатів навіть здивували, адже Нобелівську премію з літератури 2016 отримав американський співак Боб Ділан, - повідомив Юрій Ковальков, а також розказав про те, що імена не оголошують до тих пір, доки не сповістять особисто кожного лауреата про те, що він отримав Нобеля. – Боб Ділан так і не забрав своєї нагороди, він постійно уникає розмови про це, що дуже дивно.  

unnamed-30
unnamed-30

unnamed-29
unnamed-29

unnamed-28
unnamed-28

unnamed-27
unnamed-27

Довідка:

Есінорі Осумі отримав Нобелівську премію в області фізіології і медицини за вивчення механізму аутофагії – «самопоїдання» клітин.

Нобелівську премію з фізики в цьому році отримали відразу троє вчених зі США, Британії та Шотландії. Девід Таулес, Данкан Халдейн і Джон Костерлиц взяли «Нобеля» за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії.

Нобелівську премію з хімії отримали троє вчених з Франції, Шотландії та Нідерландів. Жан-П'єр Соваж, Фрейзер Стоддарт і Бернард Феринга перемогли завдяки проектуванню і синтезу молекулярних машин.

Нобелівську премію миру в 2016 році отримав президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, тому що саме він зміг покласти край громадянській війні, що тривала 52 роки.

Нобелівську премію по економіці 2016 отримали американці Олівер Харт з Гарвардського університету і Бенгт Холмстрем з Массачусетського технологічного інституту.

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео