У Тернополі стартував фестиваль документального кіно

ilyuziyi-1

У Тернополі стартував VIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно «Docudays UA». Покази та обговорення фільмів про права людини відбуваються в кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, школах, молодіжних клубах, музеях, книгарнях, бібліотеках.  Усі, хто приходить на перегляд, мають змогу поспілкуватися з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями. Цього року до Фестивалю приєдналися 250 міст і містечок України, а також АР Крим. Центральна тема заходу – «Крізь ілюзії». Таке символічне гасло організатори обрали недарма. Оскільки у всьому світі руйнується ілюзія про те, що Україна слабка, а народ – нездатний до самореалізації.

– Тепер усі побачили, що це не так», – каже координатор мандрівного фестивалю документального кіно у Тернополі Володимир Ханас. – Спочатку було заплановано показати таким невеличким проектом кіно про права людини. Завдяки ентузіастам і небайдужим фестиваль з року в рік розростався. Потім виникла ідея зробити його мандрівним. Крім того, що він відбувається в Києві, то ще мандрує містечками, містами й селами України. І в цьому році вже 250 міст і сіл зможуть побачити кращі зразки світової документалістики.

Приємно, що цього року, вперше за історію фестивалю, відбувся національний конкурс Docu-Україна. В ньому відібрали до показу 9 короткометражок молодих українських режисерів. Серед них професіонали й аматори, хтось давно працює у сфері кіно – інші лише вчаться, повідомляє Про. те.

Насичена програма фестивалю порушує питання актуальні не лише для України, а й цілого світу.  Тут є історії про міграційні процеси, реабілітацію після війни, несприйняття іншості, жіночий активізм за авторитарних режимів і багато інших кінострічок вартих уваги. Серед них репрезентуватимуть книгу 3d формату «Небесна сотня:історія нескорених».

– Першочергово планувалося, що вилучені кошти підуть на допомогу бійцям АТО. – Говорить співавтор Михайло Жирівський. – Але всі продати не вдалося. Зараз ми маємо 6 тисяч гривень, думаємо ще зібрати під час фестивалю і купити військовим автомобіль.

Кінофестиваль розпочали у Кременці, далі будуть –  Зборів, Збараж, Бережани, Теребовля, Козова, Гусятин. Загалом в Тернополі й області переглянуть 41 стрічку. Серед них: «Звіть мене Маріанною» польської авторки Кароліни Бєлявської, «Девід і я» канадських режисерів Рея Клонскі та Марка Леймі, «Аліса в Країні війни» Аліси Коваленко.  Триватиме мандрівний фестиваль до 19 грудня.

Вибір читачів за тиждень

Відео