Українська еміграція: як тернополяни шукають кращої долі за межами країни

339a0e1449b6b4062056bc300d87e893_l

Кожного року український кордон перетинає тисяча наших співвітчизників.

Вони всі намагаються віднайти кращу долю на чужині. Найчастіше виїжджають в такі країни, як Німечина, Польща, Угорщина. Потік українців, які виїжджають на роботу чи постійне місце проживання, кожного року збільшується. Така еміграція пов’язана з багатьма чинниками. Чим же заманює українців Польща, пише «Діло».

Микола Мурміль, який не раз перетинав польсько-український кордон, розповів про особливості життя українця в Польщі.

 - Що вплинуло на ваше рішення віднайти кращої долі в Польщі?

- Я народився в Україні. Двадцять три роки прожив у Тернополі, але одного дня я зібрав свої речі і поїхав до Польщі.

- Це не було спонтанне рішення?

-  Ні! Все своє життя я спостерігав, як українці тикають на кожного пальцем і звинувачують у своїх бідах. У 2013 році я думав, що нарешті щось зміниться у нашій державі. Тому, як міг, підтримував Майдан. Їздив до Києва. Але зрозумівши, що нічого не міняється, більшість людей, як і колись, не в змозі заробити собі на життя працею рук, а вдаватися до незаконних методів, таких як корупція, мені не дозволяє совість. Тому я вирішив поїхати до Польщі.

Оскільки дуже багато українців їздять до Польщі на заробітки, то з виробленням візи трапляються проблеми. Як вам вдалося оформити документи?

- Приблизно чотири роки тому я дізнався, що польська держава почала роздавати Карту Поляка українцям, які мають польське походження. Для того, щоб її отримати, потрібно було мати документи, які підтверджують польське походження і пройти співбесіду. Виявилося, що мій дідусь був поляком і в свідоцтві народження моєї мами зазначено, що за національністю вона полячка. Тому я подав документи на Карту Поляка і пройшов співбесіду. Через декілька місяців отримав Карту.

 - Які можливості Ви маєте з Картою Поляка?

- По-перше, мені безкоштовно відкривають візу на рік. По-друге, я маю можливість отримувати медичну страховку у Польщі та мати офіційне працевлаштування. По-третє, можу навчатися безкоштовно, на відміну від поляків.

 - Яке ставлення поляків до вас?

- На диво дуже добре ставлення. Але це буває не з всіма. Наприклад, є декілька речей, які не можна робити перебуваючи в Польщі. По-перше, це говорити про Бандеру. Тому що поляки не люблять бандерівців. По-друге, в громадських місцях розмовляти російською мовою. Тому що до вас одразу підійде поліція і буде з'ясовувати, хто ви і звідки.

- Скільки вже часу Ви перебуваєте у Польщі?

- Приблизно два роки. Але за цей час я неодноразово приїжджав додому.

- Ви сумуєте за рідною домівкою?

- Дуже сильно сумую за своєю родиною. Хоч я часто намагаюсь приїжджати в Україну, спілкуюсь з своїми рідними, але це не допомагає. В такі моменти я розумію, що краще, ніж вдома, не буде ніде.

- Ви бачите своє майбутнє в Україні?

- Наразі, це для мене дуже важке запитання.

- Виходячи із власного досвіду, дайте пораду людям, котрі виїжджають до Польщі на заробітки.

- Люди,  добре подумайте! Адже ніхто вас там не чекає. Ваше перебування на чужені буде «соціальним рабством». Вам невідомо, як поставиться до вас оточення. Існує два варіанти: як до рівних; як до людей нижчого ґатунку. Отже, перед прийняттям рішення – залишитися чи поїхати назавжди на чужину, зважте усі «за» і «проти». Щоб потім не «кусали собі лікті».

Вибір читачів за тиждень

Відео