Орест Сарматський

Агро-новини 28 жовтня

zhovt28

Новини аграрного сектору

На Полтавщині вартість оренди земельних паїв зросла на 70%

Вартість оренди земельних паїв на Полтавщині зросла майже на 70% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, пише прес-служба Полтавської облдержадміністрації.

Вартість оренди 1 га земельного паю на Полтавщині одна з найвищих в Україні.

«Цього року власники паїв в області отримають 2,3 млрд грн оплати за надання у користування своїх земельних ділянок. Середній розмір орендної плати в області становить 2 081 грн/га. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року (1 446 грн/га) вартість оренди земельних паїв зросла майже на 70%», — сказано у повідомленні.

281001
281001

Також додається, що загалом аграрії Полтавщини уклали з власниками земельних паїв більше 302 тис. договорів оренди на землі загальною площею 1103 тис. га. Переважна кількість укладених угод оренди – це середньострокові угоди строком на 8-10 років.

«Цього року 44% угод укладені з орендною ставкою 6-7% від нормативної грошової оцінки землі (132,5 тис. договорів оренди), а 17% укладених угод мають орендну ставку понад 7% (51,8 тис. договорів). Орендарі вже почали проводити розрахунки за користування землею. Власники паїв з початку року фактично отримали 1 042,716 млн грн, або 45% від передбаченої укладеними договорами орендної плати», — зазначається у повідомленні.

Найвища вартість оренди землі у Новосанжарському (2955 грн/га), Шишацькому (2949 грн/га), Пирятинському (2549 грн/га) районах. Найнижча – у Гадяцькому (1024 грн/га), Кременчуцькому (1167 грн/га) та Козельщинському (1488 грн/га) районах Полтавської області, підсумовується у повідомленні.

Спецрежим ПДВ підвищував продуктивність рослинництва — експерт

У рослинництві збільшення суми акумульованого ПДВ на 1% призводило до зростання продуктивності на 0,003%, заявив докторант ІАМО Ігор Остапчук, пише Forbes.

За його словами, при цьому холдингові компанії використовували акумульований ПДВ продуктивніше.

А от продуктивність використання прямої підтримки аграріями, на його думку, змінювалася з часом. Якщо 2008 р., коли прямі субсидії отримали майже 6200 підприємств, вона мала позитивний вплив (+0,004%), то далі ефект змінився на протилежний.

«У рослинництві пряма підтримка мала негативний ефект на продуктивність агропідприємств. У середньму зростання прямих субсидій на 1% призводило до зниження продуктивності на 0,001%. Ці цифри можна доступніше пояснити на прикладі середнього по Україні підприємства. Наприклад, умовна компанія компанія отримувала 34 тис. грн прямих субсидій для виробництва продукції рослинництва і виробляла рослинницької продукції на 8,8 млн грн. Протягом аналізованого періоду компанія використовувала пряму підтримку переважно так, що додаткове її збільшення на 340 грн (+1%) призводило б до зменшення обсягу виробництва рослинницької продукції у грошовому еквіваленті на 88 грн (-0,001%)», — зазначив він.

281002
281002

Також додав, що щодо розміру підприємств, найпродуктивніше використовували пряму підтримку малі підприємства, менш як 434 га (+0,004%). Цей результат також варто розглядати з погляду, що прямі субсидії у малих підприємствах мають більшу частку у структурі доходів, а також що результат виробництва у більших підприємств меншою мірою залежить від субсидій через більшу технологічність виробництва та кращий доступ до капіталу. Холдингові компанії також становили незначну частку серед підприємств, що отримували рослинницькі прямі субсидії (від 4 до 10% в загальній кількості підприємств).

«У твариннництві і пряма державна підтримка і акумуляція ПДВ мали позитивний вплив на продуктивність, але на відміну від рослинництва їх ефект протягом аналізованого періоду зростав», — зазначив він.

На Черкащині посів озимих культур затримується

Нинішня погода сприяє збиранню врожаю, однак через значний дефіцит опадів у Черкаській області утримується ґрунтова засуха, яка вже 4 декади відноситься до категорії жорсткої, пише прес-служба Черкаської облдержадмністрації.

281003
281003

Як наслідок, посів озимих культур затримується. На час завершення оптимальних строків посіву в області посіяно лише 5 частину запланованих площ.

«Також відсутність дощів обумовлює маловодність річок та зростання показника пожежної небезпеки. Так, у центральних районах області досі утримується надзвичайний п’ятий клас пожежної небезпеки», — повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео