Оксана Бучко

Тернопільщину накриває хвиля ополячення (фото)

unnamed-16

Довжелезні черги під банками для оплати польської візи, автомобілі з польськими номерними знаками на вулицях  Тернополя, а також плани щодо відновлення польських меморіалів в області – ось таким осередком чужої культури стає Тернопільщина. Жителі області їдуть в Польщу, щоб зайнятись фізичною працею та заповнити місця платників в університетах. Деякі із них навіть готові зніматися в антиукраїнських фільмах.

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, у центрах зайнятості Польщі про надання роботи зареєстрували понад 700 тисяч заяв українців. За даними Нацбанку Польщі, за 2015 рік українці на заробітках у Польщі отримали та офіційно перерахували додому 8,4 млрд злотих, тобто 54,6 млрд грн. У той же час заробітчани-поляки перерахували з-за кордону додому 16,3 млрд злотих. Багатометрові черги біля центральних відділення «КредоБанку» та біля відділення «Ідея Банку» у Тернополі важко не помітити. Люди займають чергу із самого ранку та розповсюджують інформацію про те, що візу отримати дуже складно.

unnamed-21
unnamed-21

- На Дружбі теж є «Ідея Банк», там таких черг немає, - зауважує тернополянка Світлана Поліщук. – Тільки чомусь люди у пориві виїхати в Польщу навіть не можуть спланувати спокійно свою подачу. Біжать займати черги саме в центральних банках, поспішають користуватись поміччю посередників та розповідають про відсутність вільних дат у візовому центрі, навіть не спробувавши набрати номер декілька раз і дочекатись запису.

Із Польщі привозять не лише гроші, а й автомобілі. На вулицях Тернопільщини розпочався справжній бум машин із польськими номерами. Їхніх водіїв можна навіть відправляти на конкурс найневдалішого паркування. Так, нещодавно таке авто у Кременці припаркували на зупинці. Одразу видно, що хоч номери європейські, водій – зовсім  не з тих країн, пишуть у групі «Типовий Кременець» користувачі.

unnamed-23
unnamed-23

Тим часом поляки на Тернопільщині планують реставрувати у Зборові меморіал польським військовим, які загинули під час Першої світової війни та у війні проти Західноукраїнської народної республіки. На хресті меморіалу напис - «Tu leży żołnierz polski poległy za Ojczyznę» («Тут лежить польський солдат, полеглий за Батьківщину»). А поруч – занедбані могили українських бійців часів ЗУНР, які не були потрібні нашим можновладцям, аж поки поляки не почали реконструювати каплицю та меморіал своїм полеглим воїнам.

unnamed-17
unnamed-17

- Поляки, які поховані на місці поруч з меморіалом, загинули не лише під час правління Польщі, а й під час війни із ЗУНР, з українцями. Імовірно, що вони загинули на цьому місці, нападаючи і вбиваючи наших земляків. Питання стоїть у тому, наскільки гуманно зараз треба поступити нам, - зазначав один з істориків Іван Янюк під час круглого столу.

Не відстають від пошани польської культури та зневаги української історії також і тернопільські митці. Четверо акторів Тернопільського обласного драматичного театру знялись у  скандальному антиукраїнському фільмі «Волинь» режисера Войцеха Смажовського, прем’єра якого відбулась на початку жовтня. Волинян у стрічці зображають жахливими вбивцями, катами, зрадниками. Стрічка розповідає про криваві події 1943 року на Волині й основними її героями, чи правильніше сказати, антигероями постають українці – «бандерівці».  Депутатська група уже створила робочу групу, яка вивчає обставини участі акторів у зйомках та ініціює їх покарання.

unnamed-22
unnamed-22

- Приємно, що є актори, які зуміли встояти перед спокусою гонорару і відмовитись від цих зйомок, от, зокрема, молода акторка – дебютантка у «Польоті золотої мушки» Наталія Олексів, яка демонструє чудову гру, - говорив на презентації книжки «Політ золотої мушки» у Тернополі місцевий режисер та актор Орест Савка.

На своїх теренах поляки доброзичливо вітають студентів з України. Викладачі відкрито визнають, що українці заповнюють платні місця у вузах, в той час, коли для поляків навчання загалом безкоштовне. А от українець у статусі заробітчанина у Польщі зустрічається із зовсім іншим ставленням.

- Студент-українець і робітник-українець – два різні типи українців для поляків, - каже тернополянин Олег Андрунців. – Хоча самі поляки рвуться на заробітки в Англію, а от розуміння нашої ситуації у їх ставленні немає.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео