Орест Сарматський

Агро-новини 29 жовтня

zhovten-copy

Новини аграрного сектору

Вчені знайшли економний спосіб вирощування томатів

Вчені з інституту Бойс Томпсон (США) знайшли спосіб більш продуктивного і економного вирощування помідорів.

Зокрема, професор Джойс Ван Ек і вчений Сарика Гупта розробили метод «перетворення» томата. Цей процес включає в себе введення ДНК бактерії в геном помідора і вирощування нової рослини. Додаючи гормон рослини ауксин в середу, яка сприяє зростанню томатних клітин, можна прискорити зростання помідора, повідомляє «Зерно».

1-copy
1-copy

Як правило, перетворення відбувається за рахунок використання ґрунтової бактерії Agrobacterium tumefaciens, сегмент ДНК якої поміщають в клітини тканин саджанців помідорів. Трансформовані клітини пересаджують в середу регенерації рослин, яка містить поживні речовини та гормони, що сприяють росту тканин крихітної рослини. Потім ці проростки переносять в середу, яка стимулює ріст кореневої системи.

По закінченню рослину можна пересаджувати в звичайний ґрунт. Ауксин додають і в середу регенерації рослин, і в середу, стимулюючу зростання коренів. Введення цього гормону скорочує час вирощування помідорів з 17 тижнів до 11.

У лабораторії вчені проводять вже не перше перетворення томата. Дослідники намагаються з'ясувати, як окремі гени можуть впливати на ріст і розвиток рослини. Новий спосіб «перетворення» помідорів скорочує не тільки час вирощування, а й кількість використаних матеріалів, що істотно заощаджує кошти. А основна мета вчених з США — зрозуміти, як за допомогою генів підвищити врожайність не тільки помідорів, а й інших сільськогосподарських культур.

Спецрежим ПДВ: депутати придумали, як його зберегти

Комітет ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин ініціює внесення народними депутатами-аграріями законопроекту про заощадження спецрежиму ПДВ для тваринництва, виробництва цукрових буряків, садівництва, овочівництва та виноградарства.

Мета законопроекту — стимулювання виробництва сільгосппродукції з більш високою доданою вартістю і збереження рівня зайнятості сільського населення. Про це йдеться в рішенні Комітету від 22 вересня за результатами виїзного засідання в Батурині на Чeрнігівщині.

За результатами обговорення земельної реформи народні депутати вирішили «підтримати висловлені на виїзному засіданні комітету більшістю його учасників пропозиції про необхідність введення ефективних механізмів захисту прав селян і продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення».

2-copy
2-copy

Крім того, Комітетом планується ініціювати в листопаді 2016 р. парламентські слухання у Верховній Раді України на тему «Регулювання обороту земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі».

У рішенні також зазначається, що до сих пір урядом не внесений на розгляд Верховної Ради України законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення. Разом з тим, в документі йдеться про позитивні результати роботи аграрного комітету. Перш за все, це стосується питань дерегуляції та спрощення умов діяльності в аграрній галузі, стимулювання раціонального використання сільськогосподарських земель і вдоск

З рахунків агрокомпанії «зникло» 8 млн грн за поставлене зерно

Агропідприємство «Еліта» (Київська обл.) заявляє про розкрадання невідомими особами 8 млн грн з рахунків «Укрсиббанку» за поставлене зерно компанії Louis Dreyfus.

Скрученные гривны
Скрученные гривны

Про це повідомила директор ТОВ «Еліта» Надія Кудлай, пише «Інтерфакс-Україна».

«У нашого підприємства одна компанія купувала зерно. Переклала кошти на наш рахунок, але ми їх так і не побачили. Виявилося, що невідомі з допомогою підроблених документів створили «шахрайський» рахунок, куди пішли всі гроші, які ми повинні були отримати. А це сума не маленька — 8 млн грн», — повідомила вона.

За її словами, правоохоронні органи та Нацбанк відмовилися брати участь у вирішенні проблеми.

Вибір читачів за тиждень

Відео