В Тернополі лібералізували стосунки влади та бізнесу у земельних питаннях

засідання

Сесія міської ради Тернополя від 21 жовтня 2017 року стала показовою у багатьох питаннях. Але найголовніший висновок після завершення сесії напрошується такий: мер Тернополя Сергій Надал показав, що за підтримки громади, здатен «зламати хребет корупційним схемам».

Мова йде про голосування щодо автоматичного продовження дозволів на оренду земельних ділянок тим підприємцям, які справно сплачують податки та щодо діяльності яких немає скарг. Як стверджують самі підприємці, це рішення зекономило для них, як мінімум місячний дохід, який мав би піти на поновлення документів чи, навіть, на хабарі.

Ще за півтора місяці до сесії з ініціативи очільника Тернополя було зареєстровано проект рішення, який мав на меті спростити процедуру поновлення договорів оренди землі. Рішенням пропонувалось «Поновити договори оренди землі, які закінчується в період 1.10.2016 року по 1.04.2017 року, на термін передбачений попереднім договором».

Таким чином, майже сотня підприємців продовжили б договори без зайвих проблем. Раніше на затвердження кожного окремого дозволу вимагалося окреме рішення міськради.

Ініціативу Сергія Надала на «ура» сприйняли малі та середні підприємці Тернополя, представники яких на сесії зачитали відповідне звернення до депутатів з проханням підтримати це рішення. В кінці 1990-х - на початку 2000-х років практика автоматичного продовження орендного терміну діяла по всій Україні, що фактично було одним з факторів економічного зростання України в ці роки. Однак, згодом центральною владою були внесені зміни до законодавства і таку практику призупинили. І лише у 2015 році Верховний суд України зробив висновок щодо поновлення договору оренди землі. Верховний суд чітко визначився, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк. Саме цим юридичним документом скористався Сергій Надал, ініціюючи власне рішення для Тернополя.

Ще до голосування за автоматичне продовження терміну оренди земельних ділянок для добросовісних підприємців у Тернополі, про підготовку схожих рішень вже заявили у мерії Хмельницького, Івано-Франківська та низки інших міст України. Тобто, після реалізації такої практики у Тернополі, «ініціатива Надала» може стати загальноукраїнською.

Однак для того, щоб добросовісні підприємці автоматично продовжували оренду земельних ділянок, меру Тернополя довелося витримати справжній «бій» з окремими групами депутатів. І лише тверда позиція міського голови Сергія Надала, який до останнього наполягав на необхідності голосування, дозволило проголосувати це рішення через «барикади» депутатів.

Щоправда, не обійшлося без правок з боку народних обранців.

Зокрема депутат І.Сороколіт (ВО «Свобода») домігся, щоб депутати підтримали один з пунктів рішення: «контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі».

Діючому голові земельної комісії Тернопільської міської ради А.Шкулі (ВО «Самопоміч») вдалося переконати депутатів проголосувати за наступну тезу: «поновленню не підлягають договори оренди щодо ділянок розташованих на зупинках громадського транспорту де орендарі не мають документів на право власності, окрім ділянок комунальних підприємств та тих, що придбані на аукціоні».

Однак, після майже 2-х годинної дискусії, міському голові Сергію Надалу та підприємцям, які були в сесійній салі міської ради, вдалося переконати депутатів і рішення про автоматичне продовження дозволів на оренду земельних ділянок добросовісним підприємцям було прийняте.

Підприємці Тернополя впевнені, що головним інструментом «вибивання грошей» з бізнесу є якраз зловживання службовим становищем, коли різного роду «посередники» пропонують за винагороду «протягнути рішення» про продовження оренди земельної ділянки через сесію.

Людмила Скакун, голова місцевого осередку Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» у Тернопільській області.

«Звичайно, сама ідея будь-якого спрощення у дозвільній сфері завжди вітається  бізнесом. Особливо, коли таке спрощення не лише на папері, але й на ділі. Як зробити, щоб ініціатива міського голови Тернополя мала практичний ефект? Відповідь на це питання лежить у площині якості підготовки самого нормативного документа та максимальному врахуванні зауважень та пропозицій представників бізнесу та експертного середовища при розробці алгоритму виконання даного рішення. Тому цілком логічними будуть зауваження «доброзичливців» щодо критеріїв визначення  суб’єктів, на яких буде поширюватися норма щодо «автоматичного» продовження договорів оренди, пропозиції  щодо визначення у самих договорах виключних передумов для автоматичної пролонгації договору оренди і т.п.  Але хто нічого не робить – того і не має за що критикувати. Тому, вважаю, що мерія  вибрала правильний напрямок, поставила вірну ціль. Залишилося обрати найбільш ефективний спосіб досягнення поставленої мети, який би максимально мінімізував корупційні чинники і , що дуже важливо, не призвів до появи нових «схем».

Наступним кроком підтримки малого та середнього бізнесу в Тернополі, Надал запропонував автоматичне продовження договорів орендованих приміщень для добросовісних підприємців.

За матеріалами tenews.

Вибір читачів за тиждень

Відео