Оксана Бучко

Хеллоуїн, Свято померлих і Реформація – три погляди тернополян на початок листопада

14915045_1218087704916365_1751156668_n

Останній день жовтня та перший день листопада – дата, яку святкує чимало тернополян. Значення, символи та звичаї цього дня розділяють людей на різні категорії для святкування. Адже 31 жовтня для одних - початок Хеллоуїну, для інших – підготовка до Дня померлих, а хтось святкує 500-річчя Реформації, тобто, повернення до біблійних першоджерел християнства.

Не святкувати Хеллоуїн закликає духовенство як греко-католицької церкви, так і протестантської. Перші пропонують згадати в ніч з 31 жовтня на 1 листопада померлих людей, другі – об’єднатись християнам і утвердити проведені у 1517 році католицьким ченцем Мартіном Лютером реформи. Мова йде про «95 тез», які реформатор прибив до дверей своєї церкви у Віттенберзі і за які був відлучений папою від церкви.

Заради такого об’єднання з нагоди відзначення 500-річчя Реформації у 2017-му році тернополяни зібрались у Першій церкві ХВЄ 31 жовтня. Нагадаємо, що ювілей Реформації відзначатимуть в Україні на державному рівні. Президент Петро Порошенко підписав указ «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації».

- Мартін Лютер сказав: «Тільки Євангелія, тільки Ісус Христос може прощати, рятувати людей від гріхів». Покайтеся й увіруйте у Євангелію». Хай ці слова стануть основними у відзначенні Реформації, - говорив старший пастор церкви Володимир Терещенко. – Сьогодні так багато акцентуємо на інших речах, а забуваємо про спасіння. Перемішуємо християнство із язичництвом або іншими непристойними обрядами, як от Хеллоуїн. І думаємо, що це на нас не впливає. Але чомусь, коли ми хочемо бути здоровими, то не йдемо купляти отрути. Чому ж ми хочемо бути з Богом, а святкуємо день темних духів?

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео