Рекомендації дієтологів

e11bb3d0939d03e2f66a9036543203bf

Сьогодні свій день святкують вегани. На Тернопільщині є люди, що дотримуються цього способу життя.

Веганство –  характеризується повною відмовою від продуктів, які стали результатом насильства по відношенню до тварин, а також їхнього використання заради власних потреб. Саме цим веганство відрізняється від вегетаріанства, яке в свою чергу визначається лиш відмовою від убивств та дієтичними переконаннями, повідомляє tv4.

unnamed (10)
unnamed (10)

Заборонені продукти для веганів:

– м’ясо; – риба; – морепродукти; – молочна продукція; – яйця та продукти і страви, у складі яких використовуються яйця; – мед; – білий цукор – у деяких компаніях під час виробництва цукор відбілюють за допомогою свинячих або яловичих кісток; – пиво – більша частина даного напою фільтрується за допомогою желатину, яєчних білків, морської живності та риб’ячих міхурів; – хліб – більша частина хлібних виробів виготовляється із використанням молочних продуктів, яєць та цукру; – зефір та вироби, схожі на нугу – так, цукерки, вершки, а, також, желе готуються із додаванням желатину; – соуси, до складу яких входить лецитин, що утримує разом масло та оцет -лецитин виробляєтьсяіз тваринних тканин або яєчного жовтка.

Kradizhka-mobilnogo-telefonu
Kradizhka-mobilnogo-telefonu

Веганство поділяється на легке та суворе.

Легке веганство лише відмовляє собі у продуктах харчування. Суворі вегани засуджують, також, індустрію розваг із цирками, зоопарками, дельфінаріями та океанаріумами, у яких тварини та ссавці утримуються у неволі та часто піддаються жорстокому ставленню. Зокрема такому ставленню піддаються ссавці, які живуть на берегах Фарерських островів. Щорічно відбувається традиційний забій гринд і дельфінів. Так, 13 серпня 2013 року у селищі Гвалба було вбито близько 430 атлантичних білобоких дельфінів. У Непалі щороку відбувається релігійний фестиваль Ґадхімай, який полягає у масовому жертвопринесенні тварин (здебільшого буйволів, кіз, курей) богині Ґадхімай. У 2009 році під час проведення фестивалю було вбито близько 250 тис. тварин.

У веганства є свої плюси та мінуси. У чому полягає користь цієї «субкультури»?

– зниження ризику розвитку ракових захворювань.Справа в тому, що овочі є чудовим джерелом клітковини, що покращує функціонування травного тракту. – підтримання рівня цукру у крові. По цій причині веганство рекомендоване людям, які схильні до розвитку діабету. – хороші показники кров’яного тиску, що попереджує розвиток захворювань серцево –судинної системи; – попередження розвитку гіпертонії та атеросклерозу, оскільки ці хвороби викликані підвищеним рівнем холестерину, що у більшій мірі містяться у їжі тваринного походження; – краса шкіри та волосся. Фрукти та овочі є багатим джерелом вітамінів, мінералів та антиоксидантів, необхідних для нормальної роботи усіх систем організму. – нормалізація ваги.

Сьогодні не стихають суперечки лікарів та дієтологів про шкоду суворого веганства. більшість із них стверджують, що воно генетично протипоказане. Так, споживання великої кількості рослинної їжі приводить до дефіциту фолієвої кислоти, а, також, вітаміну В12 безпосередньо у плазмі крові. Відсутність або дефіцит вітаміну В12 негативно впливає на нервову систему людини, приводячи до сліпоти та глухоти. Доведено, що веганство може привести до зниження пам’яті, збільшення ризику раннього розвитку хвороби Альцгеймера.

«Я переходила на веганство рік. Спочатку відмовилася від найпростішого – від молока, яєць, інших тварин компонентів у продуктах (желатину, маргарину, лецитину) … Потім пір’яні подушки і вовняні ковдри «поїхали» до друзів, і я купила нові – синтепонові. Одяг та взуття зі шкіри та хутра вирушили вслід за подушками. Пошуки етичної зубної пасти, прального порошку, рідини для миття посуду і мила також зайняли якийсь час. Від вегетаріанства до веганства я йшла довго – 8 років. Щиро вважала, що вегани – божевільні люди. Проте так склалося, що деякі події життя – спостереження за ескалацією насильства і негативу в хіппі-субкультурі – змусили мене жорсткіше ставитися до себе і узятися за поліпшення світу нетрадиційним способом – вдосконаливши себе.Але найкращий спосіб переконання – особистий приклад. Загальна життя в еколагерях і комунах … Ті, хто живе поруч з веганів і прагне до знань, швидко розуміють суть проблеми.» Вікторія.

Зрозумівши, що таке веганство, які його позитивні та негативні сторони, ми можемо зробити висновок, що для одних веганство – це спосіб харчування, а для інших – стиль життя.Цікавою подією є те, що власник «Virgin» Річард Бренсон має намір з 1 січня 2016 запустити «Vegan America» — повністю веганську авіакомпанію. На таку ідею його наштовхнули Білл Гейтс, Ел Гор і китайський інвестор Лі Ка-Шин.

Вибір читачів за тиждень

Відео