2 листопада в історії Тернопільщини

2

Цього дня народилися:

Василишин Олег (1956, с. Хмелиська Підволочиського району) —  педагог, літературознавець. Автор понад 40 публікацій.

Влодарський Броніслав (Wlodarski Bronislaw; 1895, м. Тернопіль —  09. 04. 1974, м. Ґдиня,  Польща) —  польський історик.  Автор монографій та наукових праць.

Козак Ігор (1975, смт Гусятин) – військовик, дипломат, науковець, міжнародний підприємець, громадський діяч. Учасник дипломат. місій під еґідою ООН, НАТО, ОБСЄ, зокрема в Україні, Росії, на Кавказі.

Луговий Артем (1909, м. Тернопіль—  29. 06. 1941, там само) —  громадський і спортивний

діяч.  6 травня 1941 заарештований органи НКВС; розстріляний у Тернопільського тюрмі.

Манастирський Антін (1878, Завалів — 15 травня 1969, Львів, Львів) — український художник і графік.

о. Матковський Северин (1861, - с. Босир на Чортківщині - 13.08.1935, м. Тернопіль) — український священик УГКЦ, громадський діяч. Делегат Української Національної Ради ЗУНР, представляв Гусятинський повіт. Парох у Боссирах, діяч УНДП.

Павук Василь (1967, с. Шибалин Бережанського району) —  художник, літератор, публіцист, громадський діяч. Автор творів живопису  та казок, публікацій із питань мистецтва та філософії.

Оксана Пекун (1969, м. Тернопіль) — українська естрадна співачка, телеведуча. Заслужена артистка України (1998), народна артистка України (2011).

Ракоча-Білінська Ганна (1904, с. Настасів, нині Тернопільського району – 16. 11. 1961, м. Філадельфія, США) – педагог, громадська діячка. 1944 виїхала до Австрії, вчителювала серед переселенців у м. Зальцбурґ. Належала до Союзу українок.

Рокецький Володимир (1947, с. Носів, нині Підгаєцького району —  14. 01. 1999, м. Бережани) —  громадський діяч, літератор, правозахисник, меценат. 1972 заарештований органами КДБ. В ув’язненні познайомився з дисидентами В. Морозом, В. Стусом, виніс на волю 50 віршів останнього.

Сеник Мирослав (1957, с. Кам'янки, Підволочиський район) — український політик. З 28 квітня 2006 — голова Львівської обласної ради (28 квітня 2006 — 30 листопада 2010).

Цей день в історії Тернопілля:

1870 року – у с.Вікні Гусятинського району помер доктор права, мислитель, соціолог, громадський діяч Іван Федорович.

1918 року – у Бучачі та Бучацькому повіті встановлено владу Української держави. Першим міським головою (посадником) міста тоді був Климентій Рогозинський, першим державним повітовим комісаром  (обраний на повітовій нараді більшістю голосів) - доктор Іларіон Боцюрків. Помітний вплив на життя міста того часу мала родина його пароха о. Дениса Нестайка (дід письменника Всеволода Нестайка).

1918 року - організовується Збаразький курінь, який складався з 4-ох сотень піхоти і однієї сотні кулеметників. Командиром куреня був Вінтоняк. Першою сотнею  командував Василь Фридлих. Курінь брав участь в боях з поляками під Львовом, у битвах проти більшовиків за Київ (1919 р.), його дії високо оцінив Симон Петлюра.

1945 року - зіткнення ОУН з НКВС у селі Вірлів Зборівського району Тернопільської області.

1946   року  -  ЦК КП(б)У таємною постановою затвердив на період до 20 листопада 1946 р. завдання із хлібозаготівлі від господарств колгоспників, робітників, службовців і одноосібників у розмірі 2640 тис. пудів, у зв’язку з тим, що в ряді областей обкоми КП(б)У, облвиконкоми і уповноважені Міністерства заготівель УРСР обмежувалися при заготівлі хліба від перерахованих господарств лише встановленим планом, не вживали заходів щодо виїмки всього хліба, який потрібно було зібрати з цих господарств за врученими зобов’язаннями і заборгованістю за 1945 р. Обкомам КП(б)У, облвиконкомам і уповноваженим Міністерства заготівель УРСР по областям у добовий строк потрібно було розподілити це завдання по районам і встановити суворий контроль за вилученням усього хліба з кожного господарства. Відповідним органам Дрогобицької, Львівської, Волинської, Рівненської, Чернівецької, Станіславської і Тернопільської областей доручалось застосувати суворі заходи для того, щоб усі господарства, незалежно від повного закінчення хлібозаготівель по району в цілому, виконали свої зобов’язання із здавання зерна державі у найближчі дві п’ятиденки.

2011 року – екс-губернатор Тернопільщини Михайло Цимбалюк написав заяву про звільнення з посади голови Львівської облдержадміністрації.

2014 року – футбольний матч між ФК «Тернопіль» - ФК «Суми» - 3:2 (1:0).

Сьогодні відзначають Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

27 листопада 2013 року була одноголосно схвалена резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Безпека журналістів та проблема безкарності», в якій 2 листопада проголошувалося Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists).

presa
presa

День поминання покійних.

Це свято присвячується пам'яті померлих рідних і близьких. В багатьох країнах воно є державним. Віруючі в цей день відвідують могили родичів, щоб привести їх до ладу і помолитися за душі покійних.

r61sg0pgid
r61sg0pgid

Іменини сьогодні святкують Артем, Герасим, Клавдія, Мотрона.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео