Оксана Бучко

На «КіноХвилі» тернополянам розповіли про перші фільми (фото, відео)

Зайві жести акторів, швидкий перехід сюжетів – так почали фотографи у XIX столітті знімати фільми. Про історію кіно та особливості саме українського кіно розповів тернополянам на І Всеукраїнському форумі «КіноХвиля» український кінокритик, кінознавець, кіносценарист, діючий голова Національної спілки кінематографістів України, президент Асоціації кінокритиків України, автор багатьох публікацій з історії та сучасності українського кіно, заслужений діяч мистецтв України Сергій Тримбач.

- Перший історичний комерційний показ відбувся 28 грудня 1895 року у «Гран-кафе» на бульварі Капуцинок у Парижі. Це були фільми родоначальників кіно - братів Люм'єр, - нагадав Сергій Тримбач. – А перший кіносеанс  українського зробив у 1896 фотограф з Харкова Альфред Федецький. Загалом, кіно розпочалось із фотографії. І саме із початком кіно у  XIX  столітті людина почала шукати індивідуальний простір. Адже на неї того часу величезний вплив справляв колектив.

unnamed-4
unnamed-4

Кіно ставало частиною тодішньої розважальної програми. Хоча ці розваги були ризиковані , адже плівки могли загорітись прямо під час сеансу.

- Лише у 1950 році винайшли негорючу кіноплівку, - продовжив Сергій Тримбач. - Перші фільми – це ризик глядача життям заради сеансу. Це забагато жестів, які актори перейняли у театрі і не могли зрозуміти специфіки екрану у порівнянні із залом у театрі. Також це кілька коротких сюжетів, адже вважали ,що людям заважко концентруватись на одній темі занадто довго. Що ж - архівів у ті час також не було. А тому збереглось лише 20% таких старих фільмів.

unnamed-5
unnamed-5

Після лекції тернополяни переглянули фрагменти українського кіно.

- Кіно часто використовували, як маніпуляцію, - додав кінознавець. - Коли прийшли більшовики ,вони знімали фільми про працю і рівність усіх. А з 1922 року почали знімати мелодрами про різні трагічні історії. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=_dToLgZZxns&feature=youtu.be[/embed]

Наступна лекція форуму – про сучасне українське кіно. Рецепт його успіху розповість голова Державного агентства України з питань кіно, продюсер Пилип Іллєнко. Деталі читайте згодом.

Із програмою «КіноХвилі» можна ознайомитись ТУТ.

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео