Орест Сарматський

Агро-новини 5 листопада

unnamed-copy

Новини аграрного сектору

Україна може виробляти до 3 млн цукру у сезон

Цукрова галузь може принести більший дохід державі.

Виробнича потужність цукрових заводів становить 3 млн т цукру у сезон, пише прес-служба «Укрцукру».

1-copy
1-copy

У минулому сезоні працювало 36 заводів з добовою потужністю переробки у 134,97 тис. т цукрового буряку на добу і це лише 40% виробничого потенціалу.

«На сьогодні, наявні потужності цукрових заводів дозволяють виробити в межах 3 млн т цукру із цукрових буряків і 50% із цього об’єму ми можемо експортувати. При теперішній експортній ціні українського цукру у $500/т можна легко порахувати скільки цукрова галузь може принести доходу для держави», — коментує голова правління Андрій Дикун.

Проте, за його словами, це ідеальний сценарій, для реалізації якого необхідно модернізувати виробництво та залучити інвестування для запуску усіх заводів.

«Основними проблемами виробників залишаються реконструкція теплової системи, модернізація продуктових цехів, розвиток сировинної бази та пошук нових ринків збуту», — пояснює він.

Потужність переробки заводів, які будуть працювати у 2016/2017 МР становить 152,68 тис. т цукрового буряку на добу, плюс потужність збережених цукрових заводів — 92,92 тис. т цукрового буряку на добу. Відтак, сумарна потужність виробництва цукру — 33,9 тис. т/добу.

Фермери здатні зробити молочну галузь ефективною — експерт

Фермери могли б потіснити на ринку популярні національні та міжнародні бренди.

Невеликі заводи, створені фермерами, які виробляють місцевий продукт з місцевим брендом для місцевого ринку з молока високої якості, мали б величезний успіх.

Про це Landlord повідомив економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

2-copy
2-copy

За його словами, такі виробники могли б потіснити на ринку популярні національні та міжнародні бренди. Адже вони можуть собі дозволити робити більш смачний молочний продукт з невеликими термінами реалізації.

«У нашій країні повністю відсутня переробка молока самими фермерами — кооперативна або пряма. В ЄС основні обсяги молока переробляють кооперативи, а у США вони успішно конкурують з приватними компаніями. Разом з тим в Україні практично відсутній сегмент дрібної, регіональної переробки молока. А він міг би розвиватися», — зазначив він.

Наша молочна галузь, за його словами, не розвиватиметься ефективно, поки у нас не з'явиться третя ланка: переробка молока фермерами, які можуть гарантувати ефективні поставки якісної сировини і матимуть можливість виробляти продукт, що відповідає найвищим вимогам якості та безпеки. Важливо, щоб виробництво спочатку було направлене на конкретний ринок.

«Це відповідь на питання з приводу відсутності наших продуктів на ринку ЄС. Навичок ефективного маркетингу готових продуктів на розвинених ринках у наших компаній, які продавали тільки сир «Російський» в РФ, практично немає. Їх потрібно напрацьовувати. Наші молочники намагаються налагодити експорт сировини, тобто біржових товарів, таких як СОМ, суха сироватка і масло, на ринки країн, що розвиваються. У маркетинг у країни ЄС потрібно інвестувати кошти, причому не тільки у просування, сировину і технології, а й, перш за все, у людей», — додав Андрій Ярмак.

На Львівщині продемонстрували новинки гібридів капусти

У с. Сороки-Львівські Пустомитівського району (Львівська область) провели День поля на тему: «Технологія вирощування білокачанної капусти. Новинки гібридів капусти».

3-copy
3-copy

Про це повідомив в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Ігор Вус, пише прес-служба Львівської облдержадміністрації.

«Цей науково-практичний захід об’єднав сільськогосподарських виробників, науковців, виробників насіннєвого матеріалу. Їм продемонстрували результати польових випробувань новітніх гібридів капусти білокачанної та капусти цвітної. Також усі ознайомились із технологіями вирощування, системи живлення та захисту овочевих культур», - зазначив Ігор Вус.

За його словами, у рамках заходу відвідувачі мали можливість побачити результати вирощування селекційних новинок літа 2016 р. Зокрема пересвідчились, що гібриди капусти добре переносять засуху, стійкі до хвороб та шкідників, добре зберігаються, мають хороші смакові характеристики.

Вибір читачів за тиждень

Відео