Орест Сарматський

«Захмелілий» стовп у найстарішому місті Тернопільщини зцілює людей (фото)

3-copy

Неподалік залізничного вокзалу у Теребовлі увагу багатьох пасажирів поїздів та й пішоходів привертає електричний стовп, густо обплетений хмелем

Майже кожен, хто проходить повз нього, мимохіть зупиняється і задирає голову вгору. Ще б пак! Таке мало де побачите. В’юнкий хмель із довжелезним стеблом міцно тримає у своїх «обіймах» увесь дерев'яний стовп. Унизу – цілі зарослі цієї рослини, яка випнулася аж до самої верхівки, де електричні дроти - а це шість метрів! Біля стовпа бачу, як старша за віком жіночка, обриває хмелеві шишечки.

8-copy
8-copy

- Ой не фільмуйте мене, я вас прошу! – каже мешканка Теребовлі Марія Дідушевич. - Запитую, що вона буде робити із цим хмелем. – Та то на ліки. Я кожного року сюди приходжу, - відповідає. – Переважно у вересні – жовтні шишечки обриваю, але цього року осінь тепла, бачите, ще є навіть зеленкуваті шишки, то прийшла аж в листопаді. Я їх набиваю у полотняну подушечку, додаю туди ще меліси, пучок лаванди, дуже файно то все пахне, помічне при безсонні. А ще я сушу той хміль і внучці Юлі даю до Тернополя, вона робить відвар і миє ним волосся, таке пишне стає і поблискує, аж переливається. Та й для себе беру на різні чаї, ліки.

7-copy
7-copy

- На які саме ?

- Хміль – дуже помічний для здоров’я. От чай роблю.

Беру ложку висушеного хмелю, заливаю окропом , накриваю покришкою і десь через хвилин 15 все то зливаю. Можна додати ложечку меду і все – пийте на здоров’я! Я ще його використовую, коли горло болить. Все дітей цим лікувала. Беру одну-дві столових ложки подрібнених шишок хмелю, заливаю склянкою окропу, даю настоятися півгодини і тоді вже можна полоскати горло. За день- два все проходить. Я вам скажу ще таке. Маю чоловіка-сердечника, 76 років йому. То даю потовчені на порошок шишки хмелю. Так небагато, по пів ложечки чайної, три рази на день. То при неврозах серця допомагає. Але мій Петро більше спиртову настоянку з хмелю любить…

5-copy
5-copy

- А як ви її готуєте, пані Маріє?

- Дуже просто. Половину пляшки засипаю шишками хмелю, заливаю все то горілкою і залишаю настоюватися 2-3 тижні. Приймати треба вдень по 5-10 крапель на 1 столову ложку води й на ніч по 10-15 крапель. То дуже добре заспокоює. Але тут важливо не перебрати, бо голова може боліти. І ще одне. Мала колись вени на ногах страшні. Варикоз був. Десять років тому їздила в Тернопіль, там збадали, хотіли різати, та я боялася. І мені одна варилиха із Семенова жінка сказали, що хміль може помогти. То маю такий рецепт, ви його запам’ятайте, може, ще комусь поможе, бо в мене ті гулі майже з ніг зійшли, легше ходити стало. То слухайте. Дві столових ложки заливаю півлітрою окропу, ставлю на водяну баню на 15 хвилин, після цього настоюю 30-40 хвилин і переціджую. Приймати треба по півсклянки три рази на день за півгодини до їди. Дуже помагає, литки як у дівчини стали. Я би вам зараз показала, але зимно, - сміється пенсіонерка, поправляючи штанку спортивних штанів із трьома поздовжніми білими смугами….

4-copy
4-copy

Дійсно, дивовижна цілюща рослина обплітає стовп у Теребовлі, який місцеві мешканці називають «захмелілим» стовпом, думав я після цієї зустрічі із Марією Дідушевич. Аби переконатися у лікувальних властивостях хмелю, зателефонував народному цілителю з Тернопільщини Олександру Михайлевському, про якого свого часу розповідав «ТЕРЕН» / див. ТУТ /.

- Хміль – унікальна рослина, яка має фітоестрогени, - розповів пан Олександр. - Вони надають омолоджуючий ефект, знижують ризик розвитку раку простати у чоловіків і молочної залози у жінок.

2-copy
2-copy

Помічний хміль при циститі, захворюваннях сечового міхура й нирок. При таких захворюваннях раджу брати 2 чайних ложки свіжих подрібнених шишок хмелю і залити склянкою окропу, настояти дві години, перецідити. Приймати по чверть склянки 2-3 рази на день за двадцять хвилин до їди. Ще один рецепт. У разі випадання волосся одну столову ложку шишок залийте склянкою окропу й варіть на слабкому вогні 15-20 хвилин. Отриманий відвар потрібно втирати в корені волосся 3-4 рази на тиждень. Також хміль застосовують у вигляді ванн для заспокоєння, омолодження шкіри й набуття душевної рівноваги. Рецепт простий – дві столових ложки шишок залити 0,5 л окропу, настоювати дві години, перецідити, вилити у ванну. За головного болю народна медицина рекомендує такий засіб: узяти по 1 чайній ложці трави буркуну й шишок хмелю, залити суміш 250 мл окропу, кип’ятити 5 хв, настояти 1 годину, перецідити. Приймати по чверті склянки тричі на день перед їдою. Роблять із хмелю і мазь. Для цього одну столову ложку розтертих на порошок шишок хмелю перемішують з однією столовою ложкою свіжого масла чи несолоного свинячого сала. Таку мазь застосовують як знеболювальний засіб, втираючи в уражені ділянки, в разі запалень суглобів, забиття, ревматизму, - розповів цілитель. Також, за його словами, можна приготувати мазь з шишок хмелю на основі вазеліну. Вона дуже помічна при радикуліті, забитті, виникненні саден та лишаїв. Для її приготування одну столову ложку шишок заливають однією склянкою окропу й варять на слабкому вогні, доки  об’єм не зменшиться удвічі. Потім до чотирьох столових ложок вазеліну додають 1 столову ложку отриманого відвару й мазь готова до застосування, - роповів травник.

1-copy
1-copy

Так що, коли цієї осені вам ще випаде нагода бути у Теребовлі, підіть на вулицю Залізничну, де є «захмелілий стовп». Зірвіть собі десяток-другий шишечок, обов’язково пригодиться!

6-copy
6-copy

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео