Урочище Монастирок – культове місце ще з поганських часів (фоторепортаж)

c3f0e95a935c

Село Лісники знаходиться відразу за Бережанами по трасі на Рогатин і входить до складу Бережанської міської ради, відоме, передусім, урочищем Монастирок – культовим місцем ще з поганських часів. Перша згадка про монастир в урочищі – 1320 рік.

З 1530 році поселення Лісники, як і всі околиці Бережан, переходять у власність магнатів Синявських. Починаючи із XVII століття урочищем Монастирок опікуються ченці Василіанського чину, які щорічно на свято Преображення проводять тут відпусти. пише andy-travel.

Остання служба відбулася в урочищі у 1941 році. Тоді до віруючих звернувся бережанський декан отець Бачинський, промовивши: «Моліться люди, червоний кат наступає!». За совітів місце було під постійним спостереженням з боку тоталітарної влади, але мешканці села все одно впорядковували місце. Навіть пофарбували склепіння і стіни місцевої церкви в синій колір із жовтими зірочками. 22 травня 1980 року церкву спалили невідомі. Ось так виглядала спалена дерев’яна церква XVII століття в урочищі Монастирок:

Відомо, що у ХІХ столітті в Лісниках діяли Народний дім із великою театральною залою, молочарня і пекарня. В урочищі знаходиться скеля Чортів Камінь (5 метрів заввишки, 7 метрів завширшки) з видовбаним на її південному боці Розп’яттям Христа. У тоталітарні часи Розп’яття порубали сокирою та заліпили спочатку міцним чорним шаром цементу, а поверх нього – сірим, під колір каменю. Відновив його вже в часи Незалежності бережанський майстер-художник Ігор Крук.

Мох, яким покритий Чорний Камінь, з давніх часів вважався чудодійним. Ним лікували хвороби шкіри та зуби.

Недалеко від Чортового Каменю знаходиться джерело з цілющою водою. Кажуть, що вона допомагає при захворюваннях очей. В останні роки джерело впорядковано: над ним збудовано капличку і встановлено фігуру Божої Матері.

Поруч – озеро, очищене від хащів декілька років тому. Сьогодні Лісники - найулюбленіше місце відпочинку мешканців Бережан.

Вибір читачів за тиждень

Відео