На фестивалі документального кіно DocudaysUA фільми про Майдан дивились разом із Олесею Жуковською (фото)

dokukremenets

У виставковій залі Кременецького краєзнавчого музею офіційно стартував XIII Мандрівний  фестиваль документального кіно про права людини DocudaysUA на Тернопіллі.

Почесною гостею в цей день була Олеся Жуковська – медсестра-волонтер, учасниця Революції гідності, пише news-te.blogspot.com.

На Майдан вперше приїхала 4 грудня. Жила в наметах, у Будинку профспілок та Київській міській держадміністрації. Чергувала, розносила ліки, приймала пацієнтів у КМДА. 20 лютого біля Лядських воріт снайпер поцілив Олесі в шию. Куля пройшла за сантиметр від сонної артерії.

«11:44. 20 лютого. Я помираю» — таке повідомлення написала у соціальній мережі. Її пост за кілька годин зібрав сотні тисяч уподобань. А фото, зроблене після поранення і два слова в соціальних мережах швидко підхопили чи не всі ЗМІ світу.

Олеся нагороджена орденом «За мужність» ІІІ ступення - за громадянську мужність, самовіддане відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, виявлені під час Революції Гідності . Вона передала особисті речі, які доповнять експозицію про часи Майдану Гідності у Кременецький краєзнавчий музей.

 

fotozoleseyu
fotozoleseyu

Присутні переглянули фільми із спецпроекту  фестивалю «Енциклопедія Майдану», обговорили побачене та ознайомилися з презентованою книгою «Небесна сотня. Історія нескорених в 3D».

kremenets
kremenets

З вітальними словами до учасників відкриття звернулись – директор Краєзнавчого музею Андрій Левчук, регіональний координатор Мандрівного  фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA на Тернопіллі Володимир Ханас, заступник міського голови м. Кременця Ярослав Риндич, редактор газети «Діалог» Вікторія Іваницька, співзасновник ГО «Файне місто» Михайло Жирівський.

Вибір читачів за тиждень

Відео