Орест Сарматський

Агро-новини 12 листопада

lyst-copy

Новини аграрного сектору

Молочний сектор у всьому світі використовує 1 млрд га сільгоспземель

Про це повідомив екс-президент IDF (Міжнародної Молочної Федерації) Джеремі Хілл на Всесвітньому молочному саміті в Роттердамі, пише The DairyNews.

«Молочна галузь надає кошти для існування через 150 млн ферм і 240 млн робочих місць, вона виробляє 800 млрд л поживного молока і ефективно використовує 1 млрд га сільськогосподарських земель», — заявив Джеремі Хілл.

1
1

Він підкреслив, що сьогодні в галузі зайнято 80 млн жінок у всьому світі.

Виробники органіки перейдуть на електронну систему сертифікації продукції

Європейська комісія (ЄК) запропонувала створення нової електронної системи сертифікації для імпортної органічної продукції, яка спрямована на поліпшення простежуваності цих продуктів і зниження ризику потенційного шахрайства, повідомив виконавчий орган ЄС, пише «АПК-інформ: овочі і фрукти».

«Ця система дозволить не тільки спростити роботу операторів ринку, тим самим сприяючи торгівлі, але також надасть можливість підвищити рівень довіри споживачів до органічної продукції», — заявив комісар сільського господарства Філ Хоган.

Постанова ЄК про перехід на електронну систему сертифікації вступить в силу протягом 6 місяців після того, як будуть розглянуті рекомендації Рахункової палати від 2012 р., а також запити від деяких держав-членів ЄС, які повідомляли про труднощі в контролі за пересуванням органічної продукції та відсутності узгодженості в системі контролю сертифікації при імпорті.

2-copy
2-copy

Для впровадження інноваційної системи потрібна розробка нового електронного сертифіката в рамках системи Громадської системи відстежування (Community traceability system), яка забезпечує відповідальним органам ЄС постійний доступ до інформації про імпортовану продукцію.

Запуск нової системи сертифікації планується у квітні 2017 р. У перші кілька місяців виробники органіки зможуть реєструвати свою продукцію як в електронному, так і в паперовому вигляді. Повний перехід на електронну систему сертифікації планується до жовтня 2017 р.

Українські фермери лише роблять перші кроки в напрямку органічного виробництва. Тим не менше, вже є чим похвалитися. Станом на 2014 р. в Україні зареєстровано 182 органічних господарства. А загальна площа с/г угідь та кількість органічних господарств зросла з 164,4 тис. га у 2002 р. до 400,8 тис. га у 2014 р. Ми порівняли по областях площі органічних сільськогосподарських угідь в Україні, а також визначили, що Київська область тримає першість у виробництві «без хімії».

На Закарпатті фермерське господарство виростило незвичайні яблука

У садах фермерського господарства «Коник» (Закарпатська область) збирають перший ліцензійний урожай України яблук із червоним м'якушем, пише прес-служба «Укрсадпрому».

Це – сорт швейцарської селекції Red Love. Яблука мають кислий смак, із відтінками полуниці. При вичавленні соку зберігає колір.

Червоний колір м’якуша яблук Red Love забезпечують антоціани. Їх у цьому сорті, за різними даними, набагато більше, ніж у звичайних яблуках.

3-copy
3-copy

У «Конику» не можуть із впевненістю відповісти, чи будуть продажі таких яблук цього року, бо їх кількість дуже лімітована.

Довідка. Фермерське господарство «Коник» засноване в 1992 р. Спеціалізується на вирощуванні яблук і картоплі. Має 360 га землі в обробітку: 120 га – під садами, 240 га – під картоплею.

Вибір читачів за тиждень

Відео