Орест Сарматський

Агро-новини 14 листопада

0112

Новини аграрного сектору

Вирощування гарбузів стало прибутковим бізнесом

В Україні вирощування гарбуза стало прибутковим бізнесом через високу вартість його насіння: воно затребуване як в Україні, так і за кордоном, повідомляє Вakertilly.

Середня закупівельна ціна гарбузового насіння на внутрішньому рику дорівнює €1 тис./т. Вміст насіння в плоді може становити 1-2% у залежності від сорту, а з 1 га у середньому можна отримати 1-2 т сухого продукту.

Олія з насіння гарбуза є однією з найдорожчих. Вона дуже популярна в Австрії та інших країнах Європи, де використовується в харчових, фармацевтичних і косметологічних цілях. У неврожайні роки ціна насіння на експорт може досягати €4/кг.

141101
141101

У невеликих фермерських господарствах гарбуз можна збирати вручну, а для відділення насіння від м'якоті існує недороге стаціонарне обладнання. Загальні витрати, від підготовки грунту до сушіння насіння, в середньому становлять €233 на 1 га. Але якщо займатися вирощуванням гарбуза в серйозних масштабах, необхідно вкластися в оренду або купівлю комбайна для відділення насіння від м'якоті і в сушарку. Для збирання гарбузів комбайн подрібнює гарбуз, розкидаючи м'якоть прямо на полі, що підвищує родючість грунту.

Ближче до кордону з ЄС люди підприємливі: в с Хворостів на Волині — традиційно картопляному краї, вирощуванням гарбуза для продажу насіння зайняті практично всі його жителі.

Є ще один перспективний напрям, який поки не сприймається всерйоз — експорт гарбуза в США. І хоча між Україною і США не існує режиму вільної торгівлі, український бізнес може експортувати свої товари без сплати митних зборів. Це можливо в рамках Генеральної системи преференцій, яка в Україні буде діяти до 31 грудня 2017 р. Проте, за результатами 2015 р., український експорт в США склав $481,8 млн, що майже на 18% менше, ніж було в 2014 р. В середньому по системі преференцій в США ввозиться тільки 3% українського експорту. Причина — мало хто з виробників знає про цю можливість.

Президент України підписав антирейдерський закон

Президент України Петро Порошенко підписав закон №1666-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», який дозволить знизити кількість рейдерських атак на українські підприємства і нерухомість. Про це повідомила прес-служба глави держави.

«Законом вносяться зміни до низки нормативних актів, якими передбачається забезпечення захисту прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном», — йдеться в повідомленні.

Крім того, законом передбачено нотаріальне засвідчення справжності підписів учасників в установчому документі, передавальному акті і розподільчому балансі компанії, які подаються для державної реєстрації змін про юридичну особу.

141102
141102

Також закон посилює відповідальність нотаріусів за незаконні дії при перереєстрації майна або бізнесу — передбачено позбавлення волі на строк до 8 років. Крім того, для замовників, виконавців і організаторів рейдерського захоплення передбачено кримінальне покарання з ув'язненням терміном до 10 років.

В Україні створять пілотний проект для покращення якості зерна

Для того, щоб в Україні вирішити проблеми пов’язані з якістю зерна, потрібні програми державного — приватного партнерства. Таку думку висловив Президент української зернової асоціації Володимир Клименко, пише УНН.

Так, як із шкідниками і хворобами, які негативно впливають на об’єми та якість продукції потрібно боротися систематично і по всій країні, інакше це не матиме сенсу.

«Якщо коротко, приводжу приклад, щоб в нас багато регіонів України вражені амброзією. Для того, щоб її видалити потрібно 4 роки з нею боротися. Для того, щоб з полів прибрати цю амброзію кожне господарство, кожен гектар повинен обробитися, тому що коли один обробляє, а поруч ні, то вітром переноситься і знову йде зараження. Ми маємо зробити так, щоб цієї амброзії а Україні не було. Це потрібно чотири роби. І програма державно — приватного партнерства. І бізнес має вкладати гроші і бізнес», — розповів О. Клименко.

141103
141103

За його словами, у деяких регіонах України з’явилася така хвороба, як сажка, яка теж вражає зерно і для того, щоб з нею боротися, вона теж переноситься вітром, і теж потрібно щоб всі Українські підприємства виконували всі технологічні вимоги, а вони їх не використовують. За підтримки міжнародної фінансової корпорації, вже створюється пілотний проект. Його суть полягає, в тому, що будуть створюватися робочі групи в областях України, які вживатимуть заходи щодо покращення якості українського зерна.

Вибір читачів за тиждень

Відео