Віра Олександрович

Ринок Польщі залишається найбажанішим для тернопільських підприємців

mytnytsya

Торговельне партнерство із представниками 69 країн світу налагодили тернопільські підприємці.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Від початку року загальний товарообіг краю становив 463 млн дол. США. Порівняно із аналогічним періодом 2015 року він зріс на 11%, - каже в. о. начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович. - Зокрема, імпортували різних товарів на 233,6 млн дол. США. Це - на 13% більше, ніж за січень-жовтень минулого року. На 9% зросли обсяги експортних операцій. І тепер становлять 229,4 млн дол. США.

За словами Оксани Антонович, усього за 10 місяців оформили 18 тисяч 984 митних декларацій. Серед них: понад 7,5 тисячі – імпортних і майже 7,3 тисячі – експортних. Окрім того, понад 4,1 тисячі декларацій оформили в інших митних режимах.

- При цьому забезпечили стовідсоткове оформлення декларацій в електронному вигляді, - наголошує пані Антонович.

На початку листопада на обліку місцевої митниці перебували 1 тисяча 190 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД). Загалом ЗЕД-операції проводили із торговельними партнерами із 69-ти країн світу. Перші позиції традиційно займають: Польща (54,1%), Німеччина (8,3%), Білорусь (5,5%), Великобританія (4,1%) та Італія (3,9%).

- Здебільшого експортували електроустаткування (45%), м'ясо яловичини/курки (9%), олію рослинну, меблі, освітлювальні прилади, насіння і плоди олійних рослин (по 5%) та інші товари (31%), - уточнює фахівець.

Серед імпортованих товарів, за словами Оксани Антонович, переважали: електроустаткування, зокрема - проводи та арматура ізольовані, радіотехнічні пристрої (35%), механічне обладнання (15%), полімерні матеріали, пластмаси, у тому числі сировина для виробництва поролону, пластмасові вироби (12%), а також транспортні засоби  і свіжоморожена риба (по 4%), інші товари (30%).

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео