Орест Сарматський

Агро-новини 19 листопада

2f6c75ecc444bdf283c

Новини аграрного сектору

На Херсонщині продемонстрували дощувальні машини Фрегат

На полях господарства «Агрофірма «Миловська» у с. Новокаiри Бериславського району Херсонської області презентували нові можливості дощувальних машин «Фрегат», пише прес-служба заводу.

Під час заходу головний технологічний фахівець заводу Павло Волошин ознайомив учасників з роботою поливальної машини моделі ДМ «Фрегат» у роботі.

1-copy
1-copy

«На семінарі фахівці заводу ознайомили гостей з новими технічними рішеннями і варіантами комплектації дощувальних машин, а також відповіли на питання представників господарств і проектних організацій», — йдеться у повідомленні.

Як зазначив голова ПП «Миловська» Ігор Йосипенко, що він як фермер розуміє: покладатись на опади не варто. Через це його підприємство у Бериславському районі має 900 га зрошувальних земель, кількість яких він планує за декілька років збільшити до 1,5 тис. га. На власному прикладі розповів про успішну співпрацю із заводом «Фрегат» та відзначив якісну роботу машин його виробництва.

Депутати стали на захист фермерів Рівненщини у земельному питанні

На Рівненщині депутати виступили проти збільшення розміру орендної плати за використання земель сільськогосподарського призначення державної власності, пише прес-служба Рівненської облради.

У грудні 2015 р. Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру своїм листом рекомендувала керівникам головних управлінь Держгеокадастру в областях утриматись від встановлення розміру орендної плати на рівні менше 8% від нормативної грошової оцінки.

«Водночас статтею 288 Податкового кодексу України передбачено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3% нормативної грошової оцінки та не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села, департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації підготовлено проект Звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням відкликати згадуваний лист.

2-copy
2-copy

«Обласні обранці вважають доцільним при визначенні розміру орендної плати враховувати рекомендації комісій з визначення орендної плати за землю, створених при районних державних адміністраціях», — зазначається у повідомленні.

Загалом на території Рівненської області свою діяльність здійснюють близько 500 фермерських господарств, фінансово-економічний стан яких не дозволяє конкурувати з потужними сільгосптоваровиробниками, сплачуючи орендну плату в розмірі 8% від нормативної грошової оцінки землі.

На Сумщині викрали урожай соняшника вартістю півмільйона гривень

У Білопільському районі (Сумська область) сільгосппідприємство зібрало урожай соняшника, що був арештований податковою інспекцією. Тим самим господарство завдало державі збитків на 506 тис. грн.

Про це повідомляє прес-служба головного управління ДФС у Сумській області.

Раніше правоохоронці встановили, що використання цих земельних ділянок, засіяних соняшником, було незаконним. Невстановлені особи «хазяйнували» без будь-яких дозвільних документів на землі площею 48 га, 34 га та 10 га, що є державною власністю.

3-copy
3-copy

«У результаті майно було передано на відповідальне зберігання підприємству м. Суми за відповідним договором. Однак виявилося, що поле площею 34 га було повністю скошене, а поле площею 10 га скошене частково», — йдеться у повідомленні.

Тобто, службовими особами сумського підприємства не було забезпечено належне зберігання майна, що призвело до викрадення посівів соняшнику та незаконного збору урожаю на площі 39 га.

«Проведеними заходами було встановлено осіб причетних до незаконних дій, за результатами чого вилучено комбайн та вантажний автомобіль, який здійснював незаконне збирання соняшнику. Триває розслідування кримінального провадження», — підсумовується у повідомленні.

Вибір читачів за тиждень

Відео