Орест Сарматський

Тернопільщина шукає вільні ділянки для заліснення

6

Провідні науковці, представники громадських організацій і лісівники обговорили, як розвивати лісове господарство Тернопільщини.

В Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулося обговорення проекту Програми розвитку лісового господарства Тернопільщини до 2020 року, повідомляє прес-служба обласного відомства Тернопільського ОУЛМГ.

Участь у нараді взяли провідні науковці: доктор сільськогосподарських наук, професор Тернопільського національного економічного університету Юрій Гайда, доктор географічних наук, професор Тернопільського державного педагогічного університету  ім. В.Гнатюка Любомир Царик, доктор біологічних наук, професор, ТНПУ ім. В.Гнатюка Василь Грубінко; представники громадських організацій: керівник ГО «Екоальянс» Олександр Філь; заступник начальника Управління екології і природних ресурсів Ігор П’ятківський, керівники лісових господарств, начальник облуправління Олег Яремко і головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства облуправління Ігор Гуменюк.

До початку засідання присутні мали можливість ознайомитися з проектом Програми розвитку лісового господарства Тернопільщини до 2020 року. В основному присутні шукали можливість збільшення площ під лісорозведення, що дало б змогу збільшити лісистість та забезпечити таким чином стале ведення лісового господарства Тернопільщини. Були пропозиції долучити до заліснення прибережні захисні смуги, придорожні смуги, здійснювати протиерозійні насадження, заліснення витоків річок, проводити контурну меліорацію сільгоспугідь, а також підняти питання самосійних лісів, яких в області є немало – 2 тисячі гектарів.

li04
li04

Говорили і про те, що задля втілення згаданої програми в життя, потрібно зачепити не одну галузь. Це стосується не лише усіх постійних лісокористувачів (агроліси й комунальні – прим.), а й дорожне, водне господарства, аграрний сектор і т.д. Як зауважив головний спеціаліст відділу ЛМГ облуправління Ігор Гуменюк, хоча обласне управління є найбільшим лісокористувачем в області, проте не має права ні керувати, ні впливати на інших лісокористувачів. Вся проблема полягає у відсутності інформації по лісокористувачах області. Єдине, чим оперує управління лісового господарства – це матеріали обліку лісів 2011 року. Відсутність центрального органу, який би здійснював управління всіма лісокористувачами на рівні держави становить значну проблему в питанні створення цілісної програми розвитку лісового господарства Тернопільщини.

- Якщо б ми оперувати реальною інформацією щодо стану всіх лісів області та мали можливість залучити їх користувачів до створення програми, це дало б позитивний результат, – резюмував Ігор Гуменюк.

Обговорення поступово перейшло до проблеми зникнення води та заліснення прибережних смуг, як основне її вирішення. Прозвучали слушні зауваження науковців стосовно того, що сільські, селищні ради і новостворені громадські об’єднання мали б самі звертатися до лісівників за допомогою, а не здійснювати такі заходи під фактичним примусом лісівників. Водночас торкнулися і болючої теми – відсутності фінансування з боку держави на такі важливі заходи, як збільшення лісів та поліпшення тим самим екології в області.

li03
li03

- Звичайно, що лісові господарства повністю виконуватимуть завдання з лісовідновлення тих площ, де проводилися рубки. Та, враховуючи економічну ситуацію в державі, яка стає дедалі гіршою, лісові господарства не гарантують виконання запланованих завдань із лісорозведення за рахунок самофінансування. Є багато чинників, які стають на перепоні мало не щодня. Це довгий термін виготовлення правовстановлюючих документів на землю, яку виділила та чи інша сільська рада. До цього додалися проблеми іншого характеру – сільські ради скасовують рішення попередників щодо виділених ділянок лісгоспам під створення нових лісів. Від цього потерпає лісове господарство, адже є випадки, і зазначу, що непоодинокі, коли витрачаються кошти на виготовлення державних актів на землю, а згодом сільський голова йде в суд і всіма правдами і неправдами намагається скасувати рішення. Є свіжий інцидент, коли на земельній ділянці росте триметровий ліс, а сільська намагається надати її в оренду через аукціон. Маємо такий випадок у Ренові (Мшанецька сільська рада – прим.). Якщо нам виділять кошти та землю – ми гарантуємо повне виконання зі свого боку, – поінформував присутніх начальник облуправління Олег Яремко.

Наприкінці засідання, професором ТНПУ ім. В.Гнатюка Володимиром Цариком було запропоновано прописати в проекті програми, що збільшення лісистості області буде виконано за умови заліснення водних, придорожніх смуг, а також за рахунок вирішення питання самосійних лісів. Координацією цих зусиль та вирішенням спірних питань можна вирішити одну з основних проблем області – малолісистість. Крім того, залучити до реалізації програми місцеві громади. Зокрема, було поінформовано, що перевиконання бюджетів сільських і селищних рад становить півмільярда гривень. Крім того, немалі кошти виділяються і під новостворені громадські об’єднання.

li02
li02

Голова ГО «Екоальянс» нагадав, що незабаром формуватиметься обласний бюджет 2017 року, і якщо акумулювати всі ці питання, є можливість вирішити їх. Головне винести питання на розгляд профільної комісії обласної ради.

Тож лісівники пообіцяли врахувати всі зауваження до проекту і домовилися про швидке опрацювання їх, домовившись про наступну зустріч уже на цьому тижні.

Вибір читачів за тиждень

Відео