Віра Олександрович

Громадські організації Тернопілля отримали останнє китайське попередження (відео)

unnamed-48

Усім громадським організаціям необхідно внести зміни до статутів. Інакше, із січня 2017-го їм доведеться сплачувати податки, як усім.

Стосується це прохання і фактично недіючих осередків, які числяться у «старому» Реєстрі неприбуткових організацій, складеному свого часу у податковій. Про це наголосили у Головному територіального управління юстиції у Тернопільській області. Нюанси новації пояснила заступник начальника цієї структури Ольга Дяченко.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=cjk7rncPsss&feature=youtu.be[/embed]

- Законом від 17.07.2015 р. за №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» внесли зміни до статті 133 (далі - Кодекс), - каже фахівець. - Відтак переглянули вимоги щодо неприбуткових підприємств, установ, організацій (далі – неприбуткова організація). Отже, законодавець передбачив, що установчі документи неприбуткової організації мають містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних із ними осіб.

Окрім того, за словами Ольги Дяченко, установчі документи неприбуткової організації мають передбачати передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

unnamed-47
unnamed-47

- Тож задля включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій, вони зобов’язані до 1 січня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність до вимог п. 133.4 ст. 133 Кодексу, - уточнює вона. – Якщо вони цього не зроблять, то будуть виключені із вищезазначеного Реєстру.

До слова, із 2 листопада 2016 року адміністративний збір за державну реєстрацію змін до установчих документів неприбуткових організацій у вказаному випадку не справляється. Проте наразі активісти не надто поспішають: із майже 2000 існуючих організацій, за даними «старого» Реєстру, документи поки що подали лише із 50-ти.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=yov7wEQpejI&feature=youtu.be[/embed]

- Тож просимо представників неприбуткових організацій не тягнути до останнього. Поки немає черг, звертайтеся до Головного територіального управління юстиції в області за адресою Грушевського, 8, до Центрів надання адміністративних послуг і Центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги, - продовжує Ольга Дяченко. – Фахівці вам допоможуть подати документи про внесення змін до власних установчих документів. Незабаром ми розмістимо на сайті типові статути. А при потребі – допоможемо скасувати організацію. Адже навіть якщо ви не працюватимете, а ваші дані матимуть у податковій, то будуть начисляти податки.

Після 1 січня 2017 року, за її словами, вказані реєстраційні дії уже будуть проводити на загальних засадах, тобто зі сплатою адміністративного збору у розмірі 0,3 мінімальної заробітної плати (за державну реєстрацію змін до відомостей про громадські об’єднання – у розмірі 0,1 мінімальної заробітної плати).

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео