24 листопада в історії Тернопільщини

24

Цього дня народилися:

Воронюк Володимир (1918, м. Бучач — 31.07.2008) — український художник, поет, прозаїк, режисер, педагог, критик.

voroniuk_v-_-grave_photo
voroniuk_v-_-grave_photo

Данилевич Віктор (1898 (за іншими даними 1892), с. Тилявка, нині Шумського району — 1962 (за іншими даними 1963), Осінніки (за іншими даними Свердловськ), нині РФ) — український археолог, етнограф. Член товариства «Просвіта».

Музичка Андрій (1886, Доброводи —  8.09.1966, Семипалатинськ) — історик літератури, професор Одеського ІНО, дослідник нової української літератури.

muzychka_andrij_vasylovych
muzychka_andrij_vasylovych

Прядун Петро (1954, с. Краснолука Лановецького району  — 13.10.2014, США) — український радянський футболіст.

pryadun
pryadun

Фаринюк Павло (1938, с. Мушкарів, Борщівський район) — український кінорежисер-документаліст, сценарист. Заслужений діяч мистецтв України, лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка (2009).

Цей день в історії Тернопілля:

1941 року - почала функціонувати прокуратура при окружному суді м.Тернополя. Її очолював Мар'ян Вашевські, уродженець м.Гримайлова Гусятинського району.

2013 року - на Театральному майдані відбулася позачергова сесія Тернопільської міської ради та велелюдне віче на підтримку євроінтеграційного курсу України.

День подяки в США є одним з найулюбленіших свят. Традиційно воно відзначається в останній четвер листопада, починаючи з 1621 року.

Придумали таке гарне свято англійські колоністи з Плімутської колонії, які, побоюючись суворої, голодної зими, організували день подяки, який відзначали разом зі своїми сусідами-індійцями. Після цього індіанці допомогли їм вижити взимку, а нове свято колоністи вирішили вважати своєрідним релігійним актом в ім'я Всевишнього.

У 1789 році День подяки в США був офіційно затверджений загальнонаціональним святом. Відповідне рішення прийняв перший президент країни Джордж Вашингтон.

При святкуванні Дня подяки до цих пір дотримуються споконвічних традицій. Це свято відзначають в колі рідних та близьких людей, обов'язково відвідуючи церкву та радуючи один одного теплими словами. У цей день кожен намагається щось пожертвувати нужденним, подякувати богу за все, що має, і сказати спасибі ближнім.

27853
27853

24 листопада всі американці відзначають День друзів. Повна назва цього свята — День придбання друзів, а також здійснення впливу на людей. Щороку це свято обов'язково проводиться з використанням ідей відомого психолога та письменника Дейла Карнегі. Він народився саме 24 листопада в 1888 році, тому це свято відзначають у знак поваги до цієї людини, чия книга «Як здобувати друзів та впливати на людей» до цих пір залишається бестселером у багатьох країнах світу.

Вперше книга Карнегі про завоювання друзів була опублікована в 1936 році. Людина, завдяки якій з'явився День друзів в США, виросла у бідній сім'ї, яка з усіх сил намагалася дати синові хорошу освіту. Карнегі закінчив педагогічний коледж і під час навчання завжди намагався виділитися серед однокурсників, подолавши свій комплекс неповноцінності. Саме так він знайшов ефективні методики налагодження відносин з людьми, про які пізніше розповів у своїх книгах.

Вже багато років поспіль його книга «Як придбати друзів ...» особливо активно розкуповується саме в цей день — 24 листопада.

druzi
druzi

Іменини сьогодні святкують Віктор, Максим.

Вибір читачів за тиждень

Відео