Тернополянин заплатив 1000 грн, щоб повернути своє незаконно арештоване авто

15193642_1347073075335252_4851679353399697850_n

Тернополянин Роман Христинич оприлюднив на своїй сторінці у facebook неприємну історію, що трапилася з ним напередодні.

Чоловік розповів, як став жертвою безвідповідального ставлення до роботи тернопільських патрульних, виконавчої служби та фатального збігу обставин.

"Як система заробляє на нашому братові...

Ось уже як рік часу ми живемо з новою поліцією, з новою надією на те, що, можливо, все почало змінюватися на краще. Прихід нової поліції, нових людей в систему для багатьох був позитивним знаком...Ми всі сподівалися, що так як було, вже не буде. Так, звісно що є багато позитивних моментів – нові кадри, ввічливі, в більшості приємні в спілкуванні ну і з вигляду теж не колобки, як попередні. Але при ближчому знайомстві з системою, розумієш, що нічого не змінилося.

Уявіть собі ситуацію – Листопад. Ви живете за містом, у вас 3 місячна дитина. В неділю зрання ви виїжджаєте в місто, щоб купити дитині памперсів, дружина вдома з малям. Голова забита сімейними турботами, і тут ви чуєте позаду звуки сирени і крик в гучномовець з вимогою зупинити транспортний засіб. Стан – розгубленість. Підходить патрульний і повідомляє – ваш ТЗ арештований згідно припису виконавчої служби. Чому? За що? За яке правопорушення? - «ось Вам номер виконавчої постанови, розбираєтеся самі».(для тих, хто не в курсі, щоб переглянути інфу в реєстрі виконавчої, крім номеру постанови, ще треба знати ідентифікатор, який приходить в виконавчому листі на почту....а якщо вам ніц не приходило то і глянути ви нічого не можете). Наступний шок – Патрульний викликає евакуатор і відправляє авто на штрафмайданчик. На прохання проїхати на штраф майданчик власним ходом без евакуатора – відмова. І ось тепер розпочинається найцікавіше.

1. В голові купа думок, спогадів, що де коли і як і за що могли арештувати майно. І як в неділю добратися додому і що сказати дружині. Логічно, що в неділю ви нічого не вирішите, бо виконавча і решта кровопивчих служб – вихідні.

Настає понеділок, ви, зібравши всі документи, квитанції за старі штрафи і т.д. валите в виконавчу виясняти якого грома на вашому майні арешт і ситуація починає прояснятися.

- На авто мого молодшого брата наклали арешт за, нібито, несплату штрафу згідно постанови Патрульної поліції.

Примітка 1 : на сплату штрафу дається 15 днів. Інцидент трапився ще у березні місяці. Брат сплатив на 13-ий день. Але поліцейські, не дочекавшись терміну, передали документи в виконавчу для примусового стягнення.

На щастя, квитанцію про сплату штрафу було збережено, пред’явлено і виконавчій нічого не залишилося як закрити провадження. Крім того, з'ясувалося, що листи були адресовані зовсім не по місцю прописки брата а взагалі «фіг-зна» куди, відповідно, знати, що в держави є якісь претензії до нього, брат не міг. Тут спрацював фактор «тупізни» патрульного і виконавця. Які припустили помилки при заповненні документів, внаслідок чого брателло поніс матеріальні збитки.

2. Наступний крок – вирішити все з органами, щоб машину зняли з «рубежа», розшуку і т.д. Для цього Вам прийдеться з'їздити на колишню базу беркуту і потім на Котляревсього, щоб там вам дали добро забрати машину з штрафмайданчика на основі припису виконавця про закриття провадження.

2 години очікування, з'ясування, який ... склав криво протокол, чому завчасно документи були передані в виконавчу і чому взагалі передані, на підставі чого викликали евакуатор і для чого взагалі, адже можна було під конвоєм доставити... і ось ми на штрафмайданчику.

3. На штраф майданчику нам сказали, що машину не віддадуть доки не сплатимо 700 грн за евакуатор і 300 з копійками грн за 2 дні утримання машини на майданчику... За що??? 1000 грн за те, що система дала збій, за тупого патрульного і пофігістичну виконавчу??? 1000 грн з власної кишені заплатити щоб забрати своє, незаконно арештоване майно через службове недбальство людей яким платиться за роботу з наших податків????

Викликали наряд для розбирання, при чому викликали 2 рази, бо не хотіли їхати, крім того викликали начальника Струка, щоб розібрався на місці – чому це ми маємо платити за їх тупість... Патруль приїхав, Струк не приїхав. Після розмови стало зрозуміло, що заплатити прийдеться, бо якщо писати заяву на проведення службового розслідування то це затягнеться на 30 днів і поліцейські все-одно без суду сама себе винною не визнає (30х150грн=.....)...заплатили. забрали машину.

Попереду - судова тяганина з відшкодування коштів. Більшість людей би не судилися, але це вже діло принципу.

Поза очі не на камеру патрульні, нібито, визнають провину, але нічого зробити не можуть, з власної кишені платити не будуть...

З розмови з старшим по парковці – ми не перші і не останні.

Щодня на штрафмайданчик привозять арештовані машини за штрафи, які вже давно оплачені, але через халатність міліції і виконавчої авто числяться в розшуку і підлягають арешту до офіційного зняття, процедуру якого описав вище..

І щодня люди платять по 700 грн за евакуатор і по 150 грн за добу утримання на майданчику. І що саме дивно – мало хто подає в суд на відшкодування власних матеріальних збитків через повну зневіру у цій системі. Чому, те що було створено захищати людей, на справді створює не зручності та робить тих же людей своїми жертвами?

П.с. : слід памятати , що навіть якщо ти і сплатив штраф, це ще не означає, що твоє майно не арештують. Зберігайте квитанції, і бажано, хоч поліцейські і кажуть, що в них все автоматизовано і автоматично скасовуються при оплаті і що ніде не тре ходити відмічати – підіть, тицніть їм під носа квитанцію, най при вас відмітять що штраф сплачено і претензій до вас немає.. і не прийдеться Вам тоді платити за викуп майна і уникнете судової тяганини.

Вибір читачів за тиждень

Відео