25 листопада в історії Тернопільщини

255

Цього дня народилися:

Будний Богдан (1953, с. Горішня Слобідка Монастириського району) – педагог, видавець. Директор та головний редактор видавництва «Навчальна книга – Богдан».

budnyj
budnyj

Отець Омелян Ґорчинський (1888, м. Тернопіль – 27.07.1954, Комі АССР ) – релігійний діяч. Слуга Божий був парохом Успенської церкви у Львові, а згодом Митрополит  Андрей Шептицький призначив його до катедри Св. Юра. УГКЦ розпочала процес зачислення до новомучеників.

Коп’яківський Микола (1894, м. Борщів – 01.08.1968, м. Вінніпег, Канада) – релігійний діяч.

kopiakivski
kopiakivski

Лелюх Олексій (1971, м. Тернопіль) - спортсмен (карате); чемпіон світу 1996 із всестильового карате, бронзовий призер чемпіонату Європи 1995.

Свистун Іван (1894, с. Сороцьке, нині Теребовлянського району – 13. 08. 1983, м. Теребовля) – вчитель, селекціонер-аматор.

svystun
svystun

Цей день в історії Тернопілля:

1952 року – в м.Філадельфія (США) помер український правник, громадський діяч, доктор права, уродженець Тернопільщини Роман Слюзар.

2010 року - помер український поет, член Національної спілки письменників України та Спілки українських письменників Словаччини, уродженець с.Настасів Ярослав Павулляк.

Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок в 2000 році й запропонувала урядам, міжнародним організаціям і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

Цього дня в 1961 році в Домініканській Республіці за наказом домініканського правителя Рафаеля Трухильо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, які були політичними активістками.

Послання Генерального секретаря:

«Насильство у відношенні жінок заподіює невимовні страждання, горе сім’ям, від якого страждають і старий, і малий, і доводить громади до зубожіння. Воно не дозволяє жінкам використовувати всі свої потенційні можливості, обмежує економічне зростання і підриває розвиток».

girl-dread
girl-dread

П'ятницю після Дня подяки в США з особливим нетерпінням очікують шопоголіки і співробітники роздрібної торгівлі: в цей день стартує різдвяний сезон розпродаж. Чорна п'ятниця - день, коли кишені покупців порожніють, зате магазини роблять величезну касу.

chernaya-pyatnica
chernaya-pyatnica

Щороку в четверту п'ятницю листопада люди в багатьох країнах світу на добу відмовляються від будь-яких покупок, нагадуючи собі про те, що надмірне споживання - небезпечна тенденція. Саме цього дня громадські активісти закликають максимально розсудливо ставитися до своїх покупок і виступають проти суспільства споживання.

Ідея цього свята-акції зародилася 1992 року в Америці. З ініціативою відмовитися від покупок виступив канадський журналіст естонського походження Калле Ласн. На його думку, причину фінансової кризи потрібно шукати не в ліквідності або нерегульованих ринках, а в культурі надлишкового і бездумного споживання. Найбільш відомий аргумент апологетів акції полягає в тому, що в країнах із високим рівнем життя проживає лише 20 відсотків населення земної кулі, а використовують вони понад 80 відсотків усіх природних ресурсів Землі.

2001 року за підтримки сайту Adbusters ця акція набула всесвітнього масштабу, День відмови від покупок, окрім Мексики, Канади і США, пройшов іще в 55 країнах. Наразі до проведення подібних акцій приєдналося ще 10 держав.

Умови участі в цій акції прості - протягом 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких придбань. Крім того, активісти проводять акції під девізом «Заради миру на землі нічого не купуй!», щоб привернути увагу громадськості. Акції є мирними демонстраціями в торговельних центрах, а також показами «антирекламних» роликів, які повідомляють про те, що середній житель США купує в п'ять разів більше товарів, ніж мексиканець, вдесятеро більше, ніж китаєць, і в тридцять разів більше, ніж громадянин Індії.

День відмови від покупок (Buy Nothing Day) відзначають після американського Дня подяки, тобто в традиційний час початку різдвяних розпродажів у всьому світі. Цього дня магазини отримують від 20 до 50 відсотків свого річного виторгу, а в масовій тисняві в найбільших торговельних центрах щороку гинуть люди. Не без сарказму четверту п'ятницю листопада називають «чорною п'ятницею» (Black Friday).

b_449e715e401d90b20862d88703397ac9
b_449e715e401d90b20862d88703397ac9

Кожної останньої п'ятниці листопада в Україні святкують День логіста. І хоча свято неофіційне, його не можна залишити без уваги.

Кваліфікований логіст координує пересування товарів безпосередньо від точки виробництва до місця реалізації. Це відповідальна посада, що вимагає від виконавця уважності, зосередженості та здібностей до аналітики. Саме від роботи логіста залежить, чи прийде потрібний товар до обумовленого терміну, і якою буде кінцева вартість доставки.

Професія логіста досить популярна, оскільки такий фахівець потрібен в усіх компаніях, чия діяльність пов'язана з виробництвом, торгівлею і доставкою будь-яких товарів.

Результат пошуку зображень за запитом "День логіста"

Іменини сьогодні святкують Івани, Нили, Йосафати.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео