Агро-новини 25 листопада

unnamed-55

Новини аграрного сектору

Азотні добрива подешевшають на 27-38%

Перенасиченість світового ринку азотних добрив призведе до зниження цін на них за підсумками 2016 р. в середньому на 38%, до $240/т, аміаку і на 27%, до $200/т, карбаміду на умовах поставки FOB Чорне море.

unnamed-58
unnamed-58

Такий прогноз озвучили аналітики групи ICU.

«У цьому році ціни на азотні добрива, швидше за все, досягли дна, оскільки роблять збитковим вже більше половини світового виробництва. Зниження світових цін на азотні добрива не матиме значного впливу на експортні доходи України, оскільки експорт азотних добрив займав не більш ніж 1,4% від загальних експортних надходжень у 2015 р.», — сказав керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій небанківського сектора групи ICU Олександр Мартиненко.

За його словами, у той же час стан ринку впливає на оцінку одеського припортового заводу, який готують до приватизації. При існуючих цінових трендах на ринку добрив, ринкова вартість ОПЗ за вирахуванням боргу, за оцінками групи ICU, знаходиться в межах $100-160 млн.

За прогнозами групи ICU, зростання цін на азотні добрива в 2017-18 р.р. буде незначним, в межах 3-5% в рік. Це пов'язано з надмірністю потужностей з виробництва азотних добрив в світі і слабким попитом.

«Нині світові запаси зерна знаходяться на високому рівні, що не сприяє зростанню попиту на добрива. Три останні роки були відносно врожайними для провідних регіонів-виробників зерна у світі. Зростання запасів не мотивує фермерські господарства значно збільшувати посіви зернових у 2017 р.», — сказав Олександр Мартиненко.

Єгипет впав у цукрову кризу

В Єгипті розгортається цукрова криза, повідомляє «Укрцукрор» з посиланням на IslamToday.

unnamed-56
unnamed-56

Уряд прийняв рішення підняти ціну на субсидований цукор на 40% — з 5 (14,45 грн/кг) до 7 єгипетських фунтів/кг (20,23 грн/кг).

Причиною цього стало зростання цін на світовому ринку, а також малий урожай цього року і рішення трейдерів відмовитися від імпорту.

Після цього в країні виникла справжня паніка. На її тлі деякі підприємці підняли ціну на цукор до рекордних 9-10 фунтів/кг (26,01-28,9 грн/кг). У відповідь на це уряд звинуватив їх в спекулятивному накопиченні дефіцитного товару і конфіскував з ряду заводів і фабрик близько 9 тис. т цукру.

За оцінками влади, за нинішньої ситуації, цукру в Єгипті має вистачити на найближчі три місяці. За цей час уряд сподівається налагодити імпорт. Варто відзначити, що Єгипет щорічно споживає близько 3,2 млн т цукру. Виробляє при цьому тільки 2 млн т.

Шпинат зробили детектором вибухівки

Американські вчені винайшли технологію, яка дозволяє перетворити шпинат на «детектор» вибухівки, повідомляє «Еспресо».

unnamed-57
unnamed-57

Для створення сенсора вчені використовували шпинат городній (Spinacia oleracea), вирощений традиційним способом. В мезофіл (основну тканину листа) дослідники ввели розчин вуглецевих наночастинок і нанотрубок, розрахованих на розпізнавання нітроароматичних з'єднань — основи багатьох вибухових речовин.

В ході життєдіяльності рослина поглинає з грунту воду з розчиненими в ній нітроароматичними сполуками. Поступаючи вгору по корінню і стеблу, ці речовини акумулюються в мезофілі, де розпізнаються нанотрубками. В результаті спектр випромінювання останніх змінюється протягом 10 хвилин.

Для розпізнавання реакції лист шпинату висвітлюють лазером, у відповідь на який нанотрубки починають світитися в ближній інфрачервоній області (до 1,3 мкм). Побачити це можна за допомогою інфрачервоної камери. Також сигнал можна «зняти» за допомогою смартфона з інфрачервоним фільтром.

За словами авторів, такі рослини можна використовувати для контролю ґрунтових вод на предмет забруднення продуктами утилізації боєприпасів або пошуку вибухових речовин в громадських місцях.

Підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео