На Тернопільщині запахло львівським сміттям? (фото)

unnamed-37

Сміттєвози з львівським сміттям скинули непотріб біля Малашівецького сміттєзвалища. Про це повідомляють громадські активісти Тернополя. Уночі з 21 на 22 листопада дві сміттєперевізні машини скинули біля Малашівецького сміттєзвалища дві величезні купи сміття. Водії діяли як справжні диверсанти. Заїхали на сміттєзвалище зі сторони села Малашівці та не доїжджаючи до самого сміттєзвалища скинули відходи на дорозі біля кар’єру. Охорона, яка контролює периметр сміттєзвалища, не змогла затримати злочинців. У купах сміття є безліч чеків з львівських магазинів та супермаркетів, лікарняні документи, пакети з «Нової пошти» з львівськими адресами.

unnamed-35
unnamed-35

Таким чином, були вчинені дії, які несуть пряму загрозу екології краю. Сміття було викинуте поза полігоном, на територію, яка не призначена для цього, де не проводиться рекультивація. Згідно екологічного законодавства, за такі дії передбачене покарання відповідно до статті 239 Кримінального кодексу України «Забруднення або псування земель».

«Забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років», - зазначено в законі.

За умови проведення відповідних слідчих дій, таку диверсію можна трактували як сплановану акцію з метою завдання екологічної шкоди.

«Ні міська рада Тернополя (на утриманні якої перебуває полігон), ні Малашівецька сільська рада офіційно не давали право владі міста Львова привозити сюди своє сміття», - прокоментували в Тернопільській міській раді. «Приїхали, як якісь бандити. Нашкодили вночі і втекли. Це б, якби хтось своє сміття, свій гній висипав під ваші сходи. Так добрі сусіди не поводяться», - каже пані Марія з села Малашівці.

Також місцеві мешканці бояться, що львівське сміття тепер будуть постійно звозити до Малашівців і закликають втрутитися мера та депутатів міської ради Тернополя.

unnamed-36
unnamed-36

«Це як «пробний камінь». Львів’яни вигорнули у нас два «КамАЗи» свого сміття. Якщо не буде відповідної реакції від тернопільської влади, вони будуть привозити знову і знову», - впевнений місцевий мешканець пан Михайло.

Тепер справа за правоохоронними органами та владою Тернополя. Залишається відкритим питання, чи проковтне міська рада Тернополя львівську «сміттєву пігулку», чи буде й надалі Львів тихенько звозити на Тернопілля своє сміття. До речі, приймати львівське сміття відмовилися всі області України. Залишилося лише Тернопілля. І львівські сміттєвози треба зупинити на початку. Нагадаємо, для впорядкування сміттєзвалища, Тернопільська міська рада виділяє щороку на рекультивацію 1 млн грн. Також муніципалітет укладає договір з сільською радою й кожного року виділяє близько 100 тис. грн на соціальний розвиток с. Малашівці.

Вибір читачів за тиждень

Відео