Податкова знижка: поради для тернополян, діти яких навчаються у вишах

unnamed-43

Платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року, відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

У такий спосіб, наприклад, можна суттєво зменшити свої витрати на навчання сина чи доньки. Про це нагадали у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Враховують кожен повний або неповний місяць навчання

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум платник податку відображає у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація). Її подають до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року до фіскальному органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

- Згідно із пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником на користь закладів освіти, для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї І-го ступеня споріднення, який не одержує зарплати, - уточнюють у податковій.

Проте така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 грн – прим.), у розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожен повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Потрібно мати і зберігати підтверджуючі документи

До податкової знижки включають фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними і розрахунковими документами. Зокрема, варто мати: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їхнього покупця (отримувача).-У зазначених документах обов’язково має бути вказана вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання), - кажуть у податковій. – Це передбачає пп. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ.

Оригінали вказаних документів платник податку не надсилає в органи ДФС, але зберігає протягом строку давності, встановленого ПКУ (пп. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ – прим.).

- На вимогу органу ДФС і в межах його повноважень, платники податку на доходи фізичних осіб зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані із виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку, - уточнюють фахівці.

Отож, фізична особа, яка має право на податкову знижку, на вимогу органу ДФС, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні і розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення) тощо.

- Для прискорення проведення органом ДФС розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати копії зазначених документів, - наполягають у податковій.

Фото із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео