Унікальний форум відбувся на Тернопільщині (фото)

unnamed-3-copy

Нещодавно, в приміщенні Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського відбувся форум обдарованих дітей області «Духом натхненні».

Організований він був уже досить відомою на наших теренах науково – краєзнавчою студією « Терполяни », що діє при цьому навчальному закладі й котру очолює доцент кафедри філософії та суспільних дисциплін Леонід Кравчук разом зі своїм колегою, доцентом Тарасом Кадобним – координатором студентів з інших країн . Співфундаторами названого заходу стали й представники громадської організації « Тернопільщина європейська» з Лановець Григорій Басюк та Анатолій Фарина, які, зокрема, організували приїзд   дітей із північного Тернопілля.

У роботі  заходу взяли участь керівники Тернопільського обласного управління водних ресурсів, з якими давно й тісно співпрацюють організатори нинішнього форуму і які у своїх виступах наголосили на взаємозв’язку між чистотою людської, чутливої до прекрасного людської душі і чистотою її природного оточення: води, повітря, тощо. Досконала людина – й життя намагається зробити прекрасним. Про це говорили виконуючий обов’язки начальника управління Олег Озерянець та начальник відділу надзвичайної екологічної безпеки Василь Майка

Малюнок, ліплення, розпис по дереву, вокальні та інструментальні номери – чого тільки не представили шанувальникам дитячої та юнацької творчості молоді таланти з різних кінців області. Неможливо навіть всі роботи й описати. Всього декілька місяців знадобилось  студентці лікувального факультету Орисі Потарайко, аби опанувати складну техніку розпису дерев’яних тарілок дивовижними,  барвистими, часто фантастичними орнаментами. Якщо б поруч не знаходилась їх авторка – можна було б подумати, що перед вами роботи досвідченої майстрині, котра присвятила улюбленому заняттю багато років. Але Орися вже встигла стати переможницею й призеркою кількох конкурсів та мистецьких заходів. Фігурки з пластиліну, зовсім мініатюрні - це уже інший жанр, однак юна скульпторка з с. Лопушне Лановецького району Наталя Суховінська наочно продемонструвала, що чудово володіє пластикою форм. Крім того, вона привезла й свої малюнки. Ії ж односельчанка, п’ятикласниця Аліна Поставчук привернула  увагу своїми роботами у техніці орігамі, яка походить із Японії й набуває популярності серед митців України.

unnamed-1-copy
unnamed-1-copy

unnamed-copy
unnamed-copy

   Лише одну свою роботу гуашшю виставила на форумі Олеся Кругляк з  Козови, але на її картинці провінційного  побуту було представлено практично все, чим пронизане життя  мешканця села чи маленького містечка з найменшого віку. Це і реальність, й ідилія водночас, очима дитини, як на стародавніх пасторалях митців - романтиків 18 століття. Нікого не залишили байдужими  ляльки – мотанки, виготовлені у традиційній давній народній техніці юними майстринями Юлією Червінською та Вікторією Романюк  з с. Підлісці Кременецького району під керівництвом своєї наставниці Любові Захарків - вчителя Підлісецької школи І – ІІ ступенів. Одна з іграшок віддзеркалює нашу драматичну українську сучасність. Це лялька, одягнена в камуфляжну форму: медична сестра - волонтерка.   Учениці Лановецької дитячої музичної школи Сніжана Кузьменюк та Аліна Кондратюк, котрі прибули на форум разом зі своєю наставницею Іриною Крисою, подарували присутнім два пісенні номери: спів дуетом та тріо, продемонструвавши свої неабиякі вокальні здібності.

unnamed-2-copy
unnamed-2-copy

unnamed-4-copy
unnamed-4-copy

  Вели згаданий захід Леонід Кравчук та  Оксана  Грам’як. У своїх натхненних ремінісценсіях вони надихнули учасників форуму на подальший творчий пошук, бо мистецтво – це ті крила, на яких ми можемо здійматись над нашим складним і просякнутим боротьбою за виживання світом. Прекрасний музичний супровід усьому дійству створили студенти медуніверситету - члени студії « Терполяни », збагачуючи колорит вечора своїми неповторними номерами. Лілія Іськів зачарувала всіх співом та грою на бандурі,  Віта Васильчук подарувала їм пісню « Цвіте калина », а  студент із Польщі Хуберт Мікош виконав арію « Аве Марія » латинською та українську пісню « Гей соколи ». Його ж колега по навчальному закладу Браян Аді з Гани, за допомогою свого голосу, здивував усіх  імітацією звуків природи та різних музичних інструментів, наче повертаючи нас цим прадавнім мелосом у далеке дитинство людства, коли наші пращури ще жили в нерозривній гармонії з довкіллям і були його невід’ємною часткою.

unnamed-6-copy
unnamed-6-copy

unnamed-5-copy
unnamed-5-copy

Учасники дійства, котрі показали присутнім плоди своїх творчих обдарувань, були нагороджені за участь у форумі й свою майстерність грамотами і пам’ятними сувенірами з видами Тернополя. Тож задоволені діти, раді батьки, та й всі присутні шанувальники дитячої і юнацької творчості    не залишилась розчарованими.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео