Орест Сарматський

Військового медика з Грузії нагорода знайшла у Тернополі (фото)

unnamed-9

Військовому медику хірургу у Тернополі вручено орден «За Спасіння Життя».

Як свого часу повідомляв «ТЕРЕН» (Див. ТУТ), в обласному центрі групі номінантів було вручено громадську відзнаку - орден «За Спасіння Життя», створеного, як данина пам’яті видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, професора Леоніда Якимовича Ковальчука, який упродовж своєї лікарської діяльності врятував не одне людське життя.

unnamed-8
unnamed-8

Нагороду започаткував благодійний Фонд «Вірую». У березні цього року згаданий орден було вручено сімом нашим співвітчизникам. Це – лікар педіатр Тамара Воронцова, лікар стоматолог Андрій Кухар,  організатор волонтерської медичної служби Ілля Лисенко (псевдонім – Хоттабич), Микола Мединський (псевдонім – Залізняк) – священик-капелан, засновник капеланської служби ДУК «Правий сектор», Дмитро Лось, лікар хірург Юрій Свідерський, теж лікар хіруг і лікар Андрій Салагорник, який зараз служить у Збройних Силах України.

unnamed-6
unnamed-6

А на початку цьогорічного жовтня почесною відзнакою нагороджено Сергія Рокіцького, капітана медичної служби, який загинув у липні 2014 року під час звільнення Лисичанська, Надію Архіпову та Богдана Бойчука із Канади, які організовують постачання медичної гуманітарної допомоги з Канади до України. Завдяки співпраці з торговими фірмами, адміністрацією лікарні, українською діаспорою Канади, в Україну, на адресу тернопільського осередку  Всеукраїнської громадської організації “Медики Майдану”, постійно поступають посилки з медичним обладнанням. Інший номінант – Андрій Борисенко. Він самовіддано служив українському народові під час Революції гідності, виявив громадянську мужність і патріотизм, відстоюючи конституційні засади демократії, права і свободи людини. Неодноразово засвідчував особисті мужність і героїзм, інколи,  з ризиком для власного життя і здоров`я, рятуючи і лікуючи людей.

unnamed-7
unnamed-7

Після початку російської агресії проти України пішов добровольцем в Національну гвардію України. У складі батальйону НГУ імені генерала Кульчицького, в якості лікаря, брав участь в боротьбі за збереження територіальної цілісності Української держави. Нагороду отримала і Лариса Кирикович, яка зараз служить в Авдіївці начмедом в Українській добровольчій армії. В АТО вона – з грудня 2014 року разом із сім`єю. Пройшла гарячі точки – це Піски, Опитне, Водяне, Тоненьке, Первомайськ (там був створений стабілізаційний пункт), шахта Бутівка, Волноваха (Старогнатівка), Авдіївка.  10 серпня 2015  року на мінному полі підірвалася на машині, отримала контузію під Білокам’янкою (Волноваха). Серед нагороджених - Володимир Севастьянов. Він пройшов Революцію гідності, виявив громадянську мужність і патріотизм, відстоюючи конституційні засади демократії, права і свободи людини. Неодноразово виявляв особисті мужність і героїзм, інколи, з ризиком для власного життя і здоров`я рятуючи людей. Володимир – один із організаторів медичної служби Майдану у 2013-2014 роках. Був відряджений у зону АТО в серпні 2014 року для організації допомоги нашим пораненим і місцевому населенню. Він – один з організаторів медично-евакуаційної служби секторів Д і С влітку 2014 року. Отримала нагороду і Ганна Федорук, волонтер із Рівного. Вона пройшла Майдан, де організовувала збір медикаментів. Після боїв під Волновахою почала збирати індивідуальні аптечки бійцям і відправляла їх в зону бойових дій. Особисто зібрала та укомплектувала понад 200 аптечок для українських бійців, а разом із волонтерами – ще 300 штук.

unnamed-10
unnamed-10

Український медик доброволець волонтер Юлія Зозуля. Волонтер, допомагає бійцям у складі громадської організації «Територія підтримки Бориспіль». Вона теж отримала орден. Після поранення грудної клітини та періоду реабілітації стала на допомогу як медик у складі благодійної волонтерської організації «Хоттабич». За її допомогою українські бійці евакуюються та реабілітуються з передової в районі Горлівки, Зайцевого і найближчих позицій. Незважаючи на власну життєву драму, онкохвора дівчина, яка проходить хіміотерапію, проявляє незламну волю до життя, рятуючи його іншим.

unnamed-11
unnamed-11

Серед номінантів і громадська організація з Рівного «Рівне-ТакМед», котра упродовж третьої, четвертої, п’ятої та шостої хвиль мобілізації проводила навчання з тактичної медицини, які пройшли понад 22 тисячі мобілізованих.

unnamed-13
unnamed-13

Власне, ця організація і висунула для нагородження орденом «За Спасіння Життя» 35-річного військового медика Георгія Гелашвілі. Він був мобілізований до лав Збройних Сил України, служив у мобільному госпіталі в Красноармійську. Оперував всі поранення грудної клітки, кінцівок, протезував артерії бійцям, що дозволило врятувати їм життя. Обставини склалися так, що тоді, у жовтні, Георгій не зміг прибути до Тернополя на урочисту церемонію нагородження. Але нагорода таки дочекалася військового медика. Засідання Нагородної ради Ордену за участю Архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького Нестора напередодні відкрив голова та засновник благодійного фонду «Вірую» Олексій Левенець. Він надав слово владиці Нестору.

- Ця нагорода – не просто громадська відзнака, а подяка від народу, захисників Вітчизни, небайдужих людей тим, хто дійсно намагається допомогти ближнім у цей непростий для України час. І мені сьогодні дуже приємно виконати цю місію і нагородити Георгія Гелашвілі цим орденом «За Спасіння Життя». Вірю, що ви, пане Георгію і надалі будете робити так само багато для нашого народу, захисників Вітчизни. Тож нехай всемилосердний Господь обдаровує вас своїми щедротами і нехай у вашому житті все складається якнайкраще. Прийміть цю нагороду і нехай вас благословляє Господь!, - сказав Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестора, вручаючи відзнаку.

- Для мене це дуже приємно і хвилююче отримати таку нагороду. Тим більше, що вона, як кажуть, «від народу». Тож намагатимуся зробити все можливе для того, аби бути гідним цієї великої народної відзнаки, - сказав медик.

Додам, що Георгій Гелашвілі має має вищу медичну освіту за фахом «хірургія серця та магістральних судин». Закінчив Тбіліський Державний медичний університет, Національну медичну академію післядипломної освіти імені П.Шупика, працював у Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М.Амосова Національної академії медичних наук України, нагороджений нагрудним знаком Міністерства оборони України «За зразкову службу». Як вже згадувалося, під час п’ятої хвилі мобілізації був мобілізований і направлений для проходження служби у військовому мобільному госпіталі в Красноарімйську. Оперував усі поранення грудної клітки, кінцівок, протезував артерії, робив тимчасові шунтування артерій бійцям, що евакуйовувались з джгутами. Це дозволило згодом рятувати кінцівки поранених від ампутації. Надав ефективну медичну допомогу понад ста військовим, які отримали поранення під час боїв у зоні проведення АТО.

Про непрості будні українських військових медиків «ТЕРЕН» підготував інтерв’ю із Георгієм Гелашвілі, яке ми в грудні запропонуємо нашим читачам.

  Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео