Орест Сарматський

Агро-новини 29 листопада

0112

Новини аграрного сектору

Лазерний паркан захищатиме сільгоспкультури від шкідників

Європейська комісія фінансує випробування, в якому буде використовуватися потужний лазерний промінь для захисту сільськогосподарських культур від шкідників, повідомляє Тraktorist.ua з посиланням на bbc.com.

Дослідники Університету Джона Мура в Ліверпулі сподіваються, що «паркан» з лазерного променю буде відлякувати щурів та інших шкідників та стане альтернативою отруті.

Цю технологію почнуть тестувати у листопаді в Шотландії, Нідерландах та Іспанії. В Національній спілці фермерів (НСФ) переконані, що ця інновація матиме важливе значення для підтримки сільського господарства після Brexit.

Як повідомляє BBC з посиланням на Register, Європейська комісія інвестувала € 1,7 млн на підтримку цього дослідження.

291101
291101

«Лазер вже виготовлений. Це комерційний продукт, який може використовуватися в ряді ситуацій, проте ми розглядаємо його використання в сільськогосподарській сфері на великій кількості видів. Цей пристрій вже дуже добре працює на птахах. Ми сподіваємося, що він працюватиме на щурах, борсуках, лисицях, а також на кроликах», — говорить координатор проекту Life Laser Fence доктор Алекс Мейсон.

Agrilaser Autonomic продається як пристрій для відлякування птахів, які, за словами виробника, «сприймають лазерний промінь, котрий наближається, як фізичну загрозу» та відлітають.

Боротьба зі шкідниками з використанням отрути може призвести до непередбачених жертв, наприклад, до загибелі птахів. Тому за допомогою цього випробування дослідники сподіваються зменшити втрати урожаю на тестованих ділянках на 50%, і одночасно зменшити вплив пестицидів на птахів на 80%.

На Одещині виготовлятимуть моцареллу з молока чорних буйволиць

У с. Орлівка Ренійського району Одеської області планують виготовляти моцареллу з молока чорних буйволиць, повідомляє Еcotown.

У жовтні у село привезли із Закарпаття стадо чорних буйволів – вісім тільних самок, п'ятеро биків і двоє телят.

Виготовляти моцареллу з молока чорних буйволиць, яке має підвищений вміст білка і жира, жителям Орлівки порадив еколог із Німеччини Мішель Якобі, який ось вже 8 років займається розведенням цих биків у Карпатах.

Поки що з молока буйволиць на продаж ще нічого не робили. Місцеві жителі засвоїли основні ази догляду за екзотичними тваринами, продукт може з'явитися через півроку.

291102
291102

«Коли мало молока, треба виготовляти дорогий продукт – нині моцарелла коштує $40/кг. Буйволи розуміють, що ви забираєте молоко собі, і якщо ви не поділитися з телям, більше до себе не підпустять. Зі своїх буйволиць я спокійно можу доїти тільки трьох», — пояснив Мішель Якобі.

Також чорні буйволи допоможуть вирішувати у селі екологічні проблеми. Ці тварини є природними меліораторами, які оздоровлюють протоки, поїдаючи водяну рослинність та розчищаючи замулені ділянки. За відсутності відкритої води буйволи можуть самостійно викопувати невеличкі озерця, які приваблюють диких птахів, плазунів та безхребетних і слугують осередками біорізноманіття. На додачу, ці тварини краще пристосовані до нових кліматичних умов та менш вразливі до захворювань.

На Івано-Франківськівщині призупинено збирання сої

В Івано-Франківській області призупинено прибирання сої в зв'язку з тривалими опадами і сильними туманами, що спостерігаються на території регіону, повідомляє «АПК-Інформ».

При цьому сільгоспвиробники не виключають, що закінчення збиральних робіт стане можливим після припинення опадів і при настанні заморозків, що дозволить збиральній техніці вийти у поля.

291103
291103

За даними Мінагропроду, станом на 8 листопада в Івано-Франківській області соя була прибрана на 9,6 тис. га (38% до прогнозу), намолочено 22,9 тис. насіння сої при врожайності 23,9 ц/га.

Спеціально для найдопитливіших читачів дані про жнива доступні в інтерактивному сервісі «Урожай онлайн» — спільному проекті Latifundist.com і компанії AGCO.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео