Віра Олександрович

Тернопіль: і дитсадок, і коворкінг-центр - завдяки грошам ЄС (відео, фото)

unnamed-33

Проект «Соціально-економічна адаптація тимчасово переміщених осіб у м. Тернопіль» - уже на етапі завершення. Переселенцям, зокрема, у новоствореному коворкінг-центрі усі послуги надаватимуть безкоштовно.

Нагадаємо, розробили цей проект у Тернопільській міській раді спільно із партнером – «Західноукраїнським ресурсним центром». Мета очевидна – створити позитивні умови для соціально-економічної адаптації вимушених переселенців із Донецької, Луганської областей і АР Крим. Саме це депутатам змушений був пояснювати заступник міського голови-керуючий справами Іван Хімейчук під час останньої сесії міської ради.

[embed]https://youtu.be/ocXl_MrsQ0w[/embed]

Власне, у депутатів тоді виникло чимало запитань. Одні хотіли почути, що таке коворкінг-центр і для чого він потрібен. Інших цікавило, хто його послугами зможе користуватися і навіщо із міської казни додавати якісь гроші. Адже таку пропозицію внесли при розгляді питання про внесення змін до міського кошторису на 2016 рік.

- На місці давно недіючих громадських вбиралень, що у парку «Топільче», будують коворкінг-центр, тобто офіс, де зможуть працювати одночасно до 50 осіб, - пояснює чиновник. – Насамперед його послугами будуть користуватися переселенці, причому - безкоштовно. У приміщенні буде усе необхідне для офісної роботи, тобто ксерокс, принтер, комп’ютери, Інтернет тощо.

За його словами, в офісі обладнають 10 повноцінних робочих місць із комп’ютерами. Проте створять умови і для того, аби можна було використовувати для роботи  і власні технічні пристрої. Окрім того, облаштують у приміщенні і кухню.

unnamed-31
unnamed-31

- Після будівництва приміщення перебуватиме у власності Тернопільської міської ради, - наголошує Іван Хімейчук. - Адмініструвати роботу коворкінг-центру буде львівська громадська організація «Західноукраїнський ресурсний центр». Саме вона є партнером ЄС у цьому проекті.

Після будівництва, як каже чиновник, у парку відновлять і громадські вбиральні. Втім, це – не всі «плюси», які отримає місто.

unnamed-32
unnamed-32

- Проект загалом складався із трьох етапів, - пояснює чиновник. – Насамперед, йшлося про створення додаткових груп у діючих дитсадках міста, які відвідують діти переселенців і тернополян. Другий крок - організація школи підприємництва для внутрішньо переміщених осіб і фінансова підтримка реалізації семи бізнес-планів учасників цієї школи. Третій крок – власне будівництво коворкінг-центру.

За кошти ЄС уже 25 переселенців пройшли навчання у бізнес-школі, а також у нашому місті успішно реалізували 7 бізнес-ідей. Принагідно міський голова Сергій Надал похвалився тим, що завдяки проекту у місті відкрили кафе кримськотатарської кухні «Кримська підкова». Тож там тепер можна скуштувати національні страви і ознайомитися із традиціями кримських татар.

Фото і відео автора, а також – із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео