Агро-новини 1 грудня

unnamed-13

Новини аграрного сектору.

НААН за збільшення держпідтримки фермерам

Завданням аграрної науки є обґрунтування пропозицій фінансування галузей агросектору, які потребують для свого розвитку необхідної державної підтримки.

unnamed-14
unnamed-14

Про це сьогодні на засіданні президії Національної аграрної академії наук України (НААН) повідомив президент НААН Ярослав Гадзало, повідомляє Аgropolit.com.

Він підкреслив, що першочергово підтримки потребують галузь тваринництва, переробки сільськогосподарської продукції, малих і сімейних ферм, фермерських господарств, важливим є формування сільськогосподарської кооперації.

«Позитивними є зміни в бюджетній підтримці АПК на 2017 р., де проектом бюджету передбачено близько 1% ВВП виробленої продукції АПК, що становить 5,6 млрд грн. І в цьому контексті завданням аграрної науки є обґрунтування пропозицій фінансування галузей АПК», — зазначив академік.

Фермерам вигідно експортувати мед та горіхи

Підприємствам, які мають до 1 тис. га землі, говорити про експорт не доцільно, бо це вигідно тільки тим фермерам, які експортуватимуть мед та горіхи. А також тим, хто проживає у прикордонних областях та займається ягідництвом.

unnamed-15
unnamed-15

Про це під час «АгроДебатів» у рамках виставки «ІнтерАГРО 2016» зазначив генеральний директор Українського державного фонду підтримки фермерських господарств Іван Слободяник.

«Якщо малі підприємства хочуть вийти на експорт, вони повинні кооперуватися. В Україні на часі створення ринків-кластерів, на яких могли б формуватися партії продукції від різних виробників. І коли б ці партії були сформовані, тоді їх можна було б відправляти на експорт. Щось подібне — це ринок «Шувар». Для тих же, хто вирощує зернові та займається тваринництвом експортування продукції недоступне, бо вони не зможуть отримати відповідні сертифікати», — відзначив Іван Слободяник.

Експерт розповів, що можливість експорту органіки для українського аграрія — це сьогодні розкіш. Адже органіка — це падіння врожаю, а українські аграрії, які мають менше 1 тис. га не можуть дозволити собі такої розкоші. Також він заявив, що говорити про можливості експорту фермерської продукції можна лише після збільшення кількості аграрних аташе. Тільки тоді продукція українських фермерів швидше потрапить на європейський ринок.

«Перед тим, як потрапити на європейський ринок, треба, щоб Україна вирішила свої внутрішні проблеми, які дуже погано впливають на фермерів: проблеми з логістикою та зі зберіганням продукції. Адже не всі фермери можуть притримати свою продукцію, щоб пізніше експортувати її закордон за більш вигідними цінами. Адже на чужих елеваторах це дорого, а власні мають не всі фермери», — додав він.

Експорт тваринницької продукції для українських фермерів теж практично неможливий, адже не всі фермери мають фінансову можливість сертифікувати свою продукцію.

Аграрний фонд профінансує аграріїв на 2 млрд грн

ПАТ «Аграрний фонд» розпочинає форвардну програму закупівлі зерна врожаю 2017 р., пише прес-служба фонду.

unnamed-16
unnamed-16

Планується закупити 760 тис. т зерна. З них 700 тис. т — пшениця 2 та 3 класу, 50 тис. т — жито 1-3 класу, 10 тис. т — гречка 1-3 класів.

«Ми плануємо профінансувати сільгоспвиробників на суму близько 2 млрд грн. Укладати договори будемо як з агрохолдингами, так і з малими та середніми підприємствами. При цьому є певні вимоги до обсягу мінімальної партії: для жита — 50 т, гречки — 10 т, пшениці — 100 т», — заявив голова правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко.

Також додається, що закупівельні ціни, виходячи з яких здійснюватиметься передплата за договорами, для зерна жита складають 3500 грн/т, пшениці 2 класу — 3900 грн/т, 3 класу — 3700 грн/т, гречки — 15000 грн/т.

«Розмір попередньої оплати встановлюється рішенням Комісії з ризиків ПАТ «Аграрний фонд» у відповідності до системи оцінки клієнтів, але не перевищує 65% від загальної вартості поставки за договором», — підсумовується у повідомленні.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео