Орест Сарматський

Агро-новини 2 грудня

2f6c75ecc444bdf283c

Новини аграрного сектору

Розвиток ринку яблук гальмує дефіцит сховищ

В Україні катастрофічно не вистачає складських потужностей для зберігання яблук, повідомляє «Сегодня».

Це визнають і у Мінагропроді.

«У нас виробляється дуже багато яблук, але доводиться переробляти їх на соки та концентрати, бо ніде тримати великий урожай. Потім на полицях супермаркетів з'являються смачні і красиві яблука. Але не українські», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

За даними експертів, на переробку йде не більше половини врожаю (близько 500 тис. т), складські потужності дозволяють закласти на зберігання максимум 277 тис. т, з яких тільки 50 тис. т — це сучасні холодильники з регульованим газовим середовищем.

021222
021222

Решту потрібно швидко продати на ринку. В результаті свіжі яблука продаються в Україні максимум до лютого, а потім настає час імпорту (в основному, польського).

Тому, найімовірніше, тенденція підвищення цін на яблука, зазначена в кінці жовтня на ряді оптових ринків країни, продовжиться ближче до зими. І замість нинішніх 10-15 грн/кг вартість яблук зросте до 30-35/кг вже до Нового року.

Кооперація може відновити українське село — АгроДебати

В Україні потрібно створити фермерські кооперативні школи, щоб навчати селян об’єднанню та раціональному використанню своєї землі, а також продукції, яку вони вирощують.

Про це говорили спікери інтерактивної платформи «ІнтерАгроДебати» під час третього дня міжнародної аграрної виставки «ІнтерАГРО 2016», повідомляє kurkul.com.

Зокрема, президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden» Валентина Лановенко відзначила, що експортувати свою продукцію можуть навіть невеликі господарства. Але для цього їм потрібно об’єднатися.

«Кожен селянин, який має від 1 га до 40 га може заробляти непогані кошти на вирощуванні органічної зелені або органічних яблук. Для того, щоб експортувати їх, а не лише продавати на внутрішньому ринку, я раджу кооперуватися. Можна продавати не лише яблука, адже зараз попит на європейському ринку має сушка, яка коштує від 40 євро за кг. Тобто українські виробники яблук, які мають неліквідний товар, можуть виготовляти сушку, кооперуватися, формувати партію, отримувати сертифікацію і експортувати її закордон», — наголосила Президент академії органічного садівництва Валентина Лановенко.

16093
16093

Про плюси кооперації зазначив і президент Українського Кооперативного Альянсу Зіновій Свереда.

«Кооперація в українців у крові. Фермери, кооперативи та представники влади мають сісти за стіл переговорів та створити прозору модель, за якою вони б працювали далі. Бо селяни не зовсім обізнані, як зробити кооперацію успішною, де знайти покупців і як оформляти документи», — говорить Зіновій Свереда.

На допомогу фермерам має прийти кооперативна освіта, переконана голова спілки «Інноваційне фермерство та кооперація» Ірина Кухтіна.

«В Україні, як і за кордоном потрібно створити фермерські кооперативні школи. Вони мають стати освітнім осередком для людей, які б хотіли стати членом кооперативу. Українські кооперативи зазвичай не є успішними, бо не мають лідерів, які б мали спеціалізовану освіту», — прокоментувала вона.

Державне регулювання цін на молоко треба відмінити?

Тимчасовий мораторій Мінагропроду на регулювання цін має перерости у повне скасування регулювання цін на молочну продукцію.

Про це заявив заступник директора з ЗАТ «Лакталіс Україна» Володимир Мартинчук під час «АгроДебатів» на «ІнтерАГРО 2016», повідомляє kurkul.com.

Він переконаний, що регулювання цін — це не ринковий механізм, оскільки він тісно пов’язаний із політичними сесіями.

08083
08083

«Якщо регулюючи ціни на молочку держава хоче підтримувати соціально незахищені верстви населення, то хай краще підтримує їх монетарно, а не за рахунок зниження прибутковості молочних підприємств і заганяння їх у збитки. На сьогодні об’єм ринків молока тісно пов’язаний із купівельною спроможністю населення. Йде тенденція до зменшення внутрішнього ринку і вона продовжиться, бо для українських переробників, як і для виробників, один із шляхів вирішення проблеми — їх більш активний вихід на зовнішні ринки», — говорить Володимир Мартинчук.

Також експерт додав, що українські виробники молочної продукції не відчувають підтримки з боку держави щодо їх виходу на зовнішні ринки. Зокрема, працівники молочної галузі хочуть, щоб українські урядовці приділяли більше уваги введенням квот.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео