Віра Олександрович

«Зростання мінімальної зарплати вдарить по бізнесу» - Сергій Господарик (фото)

gospodaryk-copy

Фіскально-монетарне регулювання в умовах кризової економіки обговорили науковці і практики у Тернополі. Йшлося під час засідання і про негативи зростання мінімальної заробітної плати із 1 січня 2017 року.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ДФС) в області.

У Центрі європейських і міжнародних студій Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ) відбулося засідання «круглого столу» на тему «Фіскально-монетарне регулювання в умовах кризової економіки», - кажуть у податковій. - Співорганізаторам заходу виступили колективи кафедри банківської справи і кафедри податків і фіскальної політики ТНЕУ.

У роботі взяв участь заступник начальника Головного управління ДФС в області Сергій Господарик. Він, зокрема, зауважив, що тема «круглого столу» - надзвичайно актуальна, адже цього року відбулися важливі реформи, які  цілком відповідають загальносвітовим і, насамперед, європейським стандартам.

dsc_0148-copy
dsc_0148-copy

Вам вже відомо, що із 1 січня 2017 року мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень, - каже він. - Зараз таке підвищення активно обговорюють  у контексті  збільшення затрат держави, впливу на інфляцію і потенційного виходу бізнесу з «тіні». Оскільки для фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі, оподаткування вираховують відносно мінімальної зарплати, то їхні податкові платежі зростуть удвічі. Складніше буде юридичним особам, адже збільшення затрат підприємств на оплату праці на 3-15%  - однозначно не буде позитивним кроком.

На думку заступника начальника відомства, це може призвести до збільшення цін на товари і послуги підприємств.

dsc_0138-copy
dsc_0138-copy

Окрім питання, яке так широко всі обговорюють, учасники засідання заслухали доповідачів та обговорили ряд не менш важливих питань щодо монетарних важелів регулювання економічного росту, фіскально-монетарного регулювання доходів громадян, проблем монетарної політики в Україні, а також - узгодженості монетарної і фіскальної політики як основи антикризового регулювання економіки  та інші.

Відтак, присутні визначили перспективи використання фіскально-монетарного інструментарію у контексті вирішення проблем кризової економіки, підсумували у податковій.

Фото, надані Відділом організації роботи ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео