У Тернополі музикант зіграв на єдиному в світі екземплярі електронного контрабасу (відео, фото)

dsc_2383

Цієї суботи, до нашого міста, в рамках музичного фестивалю «Jazzbez», завітав відомий музикант, зірка світового джазу Девід Фрізен.

Девід Фрізен грає на іменній моделі музичного інструменту - електронному контрабасі «Орегон», зробленому спеціально для нього на замовлення, однією з американських фірм, що виготовляє музичні інструменти. Поціновувачі джазу мали чудову нагоду оцінити гру музиканта і насолодитися незвичайним концертом.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=-sGo2hnCeoU[/embed]

Джазовий басист приїхав з Америки, хоч сам він з українським корінням, адже має смілянське походження. Його мама народилася та жила в Смілі (Черкаської області). У 1917 році, коли їй виповнилося 4 роки, її батьки (дідусь та бабуся Д. Фрізена) виїхали до США.

dsc_2464
dsc_2464

Девід Фрізен народився 6 травня 1942 року у містечку Тахома, штату Вашингтон, а виріс у Сієтлі.  Починав грати на гавайській гітарі та акордеоні з 10 років, а у 16 років вже професійно грав на гітарі. В клубі  «Slim Gaillard», що в Лос-Анджелесі Фрізен, вперше відчув джаз (так, саме відчув). А під час служби в армії в Німеччині Фрізен власноруч опанував гру на контрабасі.

dsc_2457
dsc_2457

Відомо всім, що джазвиконавці не мають стабільно «напарників», а збираються у колективи для того, щоб зіграти декілька концертів і розбігтись. Так от, виходячи з цього, Девід Фрізен виступав з такими відомими музикантами як Майлз Колтрен, Біл Еванс, Єлмер Гіл, квінтетом Біллі Харпера, Стеном Гетцем, Джорджем Адамсом, Дені Річмондом, Джо Хендерсоном, легендарним піаністом Мелом Уолдроном; записав більше 65 компакт-дисків, як лідер та співучасник і з'являвся в якості акомпоніатора більше, ніж на 100 музичних записах. Фрізен є одним з двох чи трьох басистів в світі, які самостійно можуть утримувати аудиторію  під час сольного концерту.

dsc_2414
dsc_2414

Джазмен виступав і виступає на території США, Канади, Великобританії, Швеції, Данії, Норвегії, Нідерландів, Франції, Іспанії, Португалії, Італії, Австрії, Угорщини, Словаччини, Польщі, Туреччини, Японії,  Австралії, Південної Америки, а нині і України. Його альбом 1989 року «Other Times, Other Places» став хітом номер 11 в США в топ-чарті джазових альбомів Billboard.

dsc_2403ya
dsc_2403ya

dsc_2474
dsc_2474

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео