Оксана Бучко

П’ять причин, чому навіть тернопільські нардепи захочуть відмінити е-декларування

35387d46c9ac5b4aa284a9a78456ef9d

Електронне декларування доходів викликало у чиновників неоднозначні емоції. Як наслідок, ми маємо падіння рівня довіри до влади, ще один удар по репутації України, повідомляє сайт segodnya.ua.

Чому е-декларування так не сподобалось нардепам?

1.Рівень довіри впав до нижче нуля

Нардепи декларували від 21 і до 29 млрд. грн, а ще зазначали про колекції годинників, квартир, будинків, автомобілів, картин. У Кабміні доходи вказували на рівні 160 млн. грн. Це ще раз нагадало суспільству про ігнорування владою проблем людей.

  1. Україна перед світом знов у поганому світлі

Доходи  українських політиків розглядали Британські Guardian і BBC, світові агентства Reuters і Bloomberg, німецькі Spiegel і Frankfurter Allgemeine Zeitung. Для них незрозуміло, як українські політики з  таким кешем можуть вічно просити грошей.

  1. Багатьом політикам потрібен хороший прес-секретар для відбілювання репутації

Серед усіх є ті, хто виділились найбільше. Це Сергій Мельничук із фейковим трильйоном гривень. Володимир Парасюк із «подарунком від святого Миколая». Анатолій Матвієнко з особистою церквою. Максим Бурбак з 22 автомобілями. Ігор Котвицький з активами на 1,9 млрд. грн. Антигероїв багато. Їм доведеться думати над темами, щоб переключити людей.  А ще - відбиватись від листів із проханнями про фінансову допомогу.

  1. Дехто заплатить штраф, а хтось (невже?) понесе кримінальне покарання

Сім депутатів запізнилися з подачею електронних декларацій. Двоє з них, Сергій Клюєв та Олександр Онищенко, навряд чи це зроблять (вони за межами).  Інші заплатять солідний штраф, а якщо не подадуть декларацію, в законі передбачено покарання у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади до трьох років.

  1. Роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) можуть заблокувати

Політичний клас, принаймні, якась його частина спробує відігратися - або заблокувати роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), або ввести «нульове декларування» для всіх громадян України. Або і те, і інше.

Генеральна прокуратура вже відкрила кримінальне провадження щодо одного з членів НАЗК Руслана Рябошапки. Раніше таке провадження було відкрито відносно ще одного члена НАЗК Олександра Скопича. Якщо вони не будуть працювати, у агентства не буде кворуму, воно не зможе виконувати свою роботу - перевіряти декларації і, в разі виявлення порушень, передавати матеріали до правоохоронних органів.

Заповнювати електронні декларації уже спонукають чиновників сфери освіти, у яких є повноваження керувати трудовим колективом.  У Національному агентстві по запобіганню корупції повідомили, що із  1 січня 2017 року електронні декларації подаватимуть керівники управлінь освіти і навчальних закладів державної і комунальної форм власності, повідомляє osvita.ua.

Також мову ведуть про можливе запровадження «нульового декларування» для всіх громадян. Тоді люди виявляться під ковпаком у фіскальної служби. Податківці зможуть звіряти джерела доходів з реальними витратами.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео