Орест Сарматський

Агро-новини 9 грудня

unnamed (6)

Новини аграрного сектору. 

Із organic українці віддають перевагу молоку і крупам

На внутрішньому ринку України з органічної продукції найбільш затребуваною є молочна.

Без названия (1)
Без названия (1)

Про це в інтерв'ю «АПК-Інформ» розповів директор сертифікаційного органу ТОВ «Органік Стандарт» Сергій Галашевський.

Але виробляти її, зазначає експерт, дуже складно: необхідні своя органічна сировина, органічні корми.

«Це закритий цикл, і його не кожен може собі дозволити. У нас є як мінімум шість таких господарств: три з них виробляють готову молочну продукцію, в тому числі тверді сири. Ще одне підприємство виготовляє сировину для органічного морозива («РУДЬ»)», — говорить він.

Також в Україні користуються попитом органічні крупи, додав Сергій Галашевський.

Попит на аграрні розписки виріс у 5 разів

Незважаючи на те, що аграрні розписки — поки новий інструмент, інтерес в Україні до них зростає.

unnamed (4)
unnamed (4)

Про це розповіла керівник представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні Олена Волошина, пише landlord.

Проект стартував в 2014 р. у Полтавській області. Торік там було видано 10 аграрних розписок, за допомогою яких аграрії змогли залучити близько 60 млн грн кредитних ресурсів. За словами Олени Волошиної, всі зобов'язання за цими першими розписками виконані.

Зараз географія проекту розширилася на три нові області: Вінницьку, Черкаську, Харківську.

«Інструмент поки новий, але попит на розписки виріс у п'ять разів у порівнянні з минулим роком, і з січня по серпень 2016 року вже було видано 50 аграрних розписок. Загалом станом на кінець серпня цього року було видано 60 аграрних розписок (з них 37 фінансових і 23 товарні), що дозволило агровиробникам отримати близько 190 млн грн фінансування», — розповіла вона.

Також керівник представництва IFC в Україні уточнила, що до кінця року планується запустити проект ще в чотирьох областях: Сумській, Харківській, Хмельницькій та Тернопільській.

«Звичайно, є багато питань, над якими треба працювати. Наприклад, в 2016 році ми плануємо впровадити реєстр аграрних розписок по всій Україні. Також хочемо адаптувати аграрні розписки для їх застосування на всіх етапах створення вартості. І, звичайно, ми продовжимо фінансування агробізнесу в Україні безпосередньо і будемо працювати над тим, щоб привести в країну й інших інвесторів», — підсумувала Олена Волошина.

Для довідки: в минулому році Міжнародна фінансова корпорація профінансувала український бізнес на $260 млн.

Підвищення мінімалки – плюс для агросектору

Підвищення мінімальної заробітної оплати до 3200 грн забезпечить підтримку сільського населення та сприятиме зменшенню обсягів «сірих» зарплат.

Без названия
Без названия

Таку думку висловили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

За розрахунками експертів УКАБ, підвищення мінімальної заробітної плати з 1450 грн до 3200 грн забезпечить додаткові податкові надходження від сільського господарства до державного бюджету на рівні 1,3 млрд грн на рік. Для сільськогосподарських виробників це означатиме збільшення витрат на оплату праці на 19%, оскільки наразі лише 3,9% від загальної кількості зайнятих у сільському господарстві отримують мінімальну заробітну плату, і понад половина працівників отримує заробітну плату нижче, ніж 3200 грн.

«Зростання розміру мінімальної зарплати до 3200 грн збільшить доходи 55% працівників сільського господарства. Це матиме позитивний вплив на соціальне становище сільського населення. Підвищення мінімальної зарплати значною мірою зменшить обсяг так званих «сірих зарплат», які використовують для оптимізації податків, тобто офіційно людина отримувала мінімальну заробітну плату, а інша її частина йшла поза обліком», — прокоментував генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.

Для довідки: нагадаємо, 6 жовтня під час засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабмін пропонує підвищити мінімальну заробітну плату у 2017 році до 3,2 тис. грн.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео