Віра Олександрович

Корупція на Тернопіллі: 16 кримінальних справ, а вирок суду – тільки один

Корупція_основне

Міжнародний день боротьби із корупцією у світі відзначають сьогодні, 9 грудня. Таким було рішення Генеральної Асамблеї ООН.

Нагадаємо, саме у цей день у 2003 р. у мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня відкрили для підписання Конвенцію ООН проти корупції. Уже 14 грудня 2005 року документ набув чинність і став обов'язковим до виконання сторонами-підписантами. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 р.

За 11 місяців направили 45 подань

Тож на виконання вимог Закону «Про запобігання корупції» і щоб запобігти корупційним правопорушенням і злочинам з боку працівників Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) у Тернопільській області і Тернопільської митниці ДФС відділ внутрішньої безпеки проводить заходи щодо профілактики скоєння працівниками відомства неправомірних дій під час виконання своїх службових повноважень.

- Протягом 11 місяців цього року керівникам органів ДФС Тернопілля направили 45 подань із метою усунення причин і умов, що сприяли правопорушенням, - кажуть фахівці. – Окрім того, експерти винесли 24 офіційних застереження щодо упередження вчинення фактичних дій в умовах реального конфлікту інтересів при наявності потенційного конфлікту і несвоєчасного повідомлення про нього безпосереднього керівника.

За результатами розгляду подань службових осіб, до дисциплінарної відповідальності притягнули, вжили заходи дисциплінарного впливу у 56-ти випадках, у тому числі 53 – у податковій і 3 – у митній сферах, повідомили у Відділі організації роботи Головного управління ДФС в області.

корупція
корупція

Дві кримінальних справи направили до суду

До правоохоронних органів перевіряючі направили 21 матеріал, у тому числі 9 – в порядку ст. 214 КПК України – «Початок досудового розслідування» із відповідними наслідками.

- Так, за матеріалами підрозділу відкрили 16 кримінальних проваджень, винесли 6 повідомлень про підозру у скоєнні злочинів, 2 кримінальних провадження із обвинувальним актом направили до суду, - кажуть у податковій. - В одному випадку – вирок суду уже набув законної сили.

У відділі внутрішньої безпеки ГУ ДФС в області констатують: використовуватимуть усі наявні засоби і можливості для виявлення фактів протиправних дій та надаватимуть принципову оцінку керівникам і працівникам територіальних органів й структурних підрозділів ГУ ДФС в області і митниці, які не приймають належних зусиль для забезпечення законності в діяльності підлеглих.

Корупція2
Корупція2

- Діючим Кримінальним кодексом України, а саме ст. 369-ю, передбачили кримінальну відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі, - нагадують фахівці. - У разі отримання інформації щодо надання суб’єктами господарювання для працівників ГУ ДФС в області, її територіальних підрозділів, пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи не вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, необхідно завчасно інформувати наших працівників.

Лише тоді співробітники підрозділу внутрішньої безпеки встигнуть упередити злочин, а також створити позитивного іміджу держслужбовця і співробітника контролюючого органу.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео