Таємничий храм на Тернопільщині – відлуння минулого (фото)

ииии

В селі Сороцьке Теребовлянського району Тернопільської області знаходиться незвичайний за своєю архітектурою костел, його оригінальний фасад привертає до себе увагу простих перехожих і заїжджих людей.

Саме ж селище маленьке за площею. Жителів станом на 2000 р. налічувалося близько тисячі. Сороцьке багате на дві пам’ятки, адже там крім католицького костелу розташоване ще й джерело, яке визнали гідрологічним пам`ятником природи.

unnamed
unnamed

Костел Матері Божої Неустанної Помочі споруджено у 1907 році, архівні джерела говорять про те, що його архітектором був Міхал Ковальчук. Храм являє собою зразок неоготичної архітектури.

ббббб
ббббб

Висока сіра будівля з вузькими вікнами прикрашена арками, башточками, розетками, рельєфними виступами, вітражами, строгими гратами на вікнах – що не може не притягувати до себе увагу і погляд. На фасаді костелу розміщений цікавий герб, у якому поєднано два дворянських знаки, корону і частину обладунків лицаря, що захищають голову воїна. Таємничості цьому храму додає місцевість і пророслі дерева, гілля яких вкрили будівлю замість даху. Зараз храм закритий (не діє) і покинутий.

ссссс
ссссс

Побутує думка, що в якості галереї цей костел дивитиметься безцінно, а також заманюватиме туристів з різних міст. Адже величність храму тут присутня, жаль лише те, що така будівля занепадає і руйнується.

тттт
тттт

ффф
ффф

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео