Орест Сарматський

Альфреда Нобеля згадали у Тернополі (фото)

qPFLvSH9ckk-kopyya

Виповнилося 25 років Тернопільським нобелівським читанням.

Тернопільська асоціація Нобелівських студій разом із обласними осередками Науково-технічного товариства, асоціації релігієзнавців, Національної спілки краєзнавців провела в обласній бібліотеці для молоді Тернопільські нобелівські читання.

Відкриваючи їх, академік Національної Академії медичних наук України, професор, голова Тернопільського осередку НТШ Михайло Андрейчин сказав, що він вбачає певний символізм  в тому, що традиція проведення нобелівських читань на Тернопільщині – ровесниця Української Незалежності.

н01
н01

н03
н03

- Адже саме Незалежність неначе розкрила кордони нашої держави, вона і нині сприяє долученню тернополян, як і всього українського народу,до вершинних надбань світової цивілізації. За ці роки наче із забуття до нас повернулися імена кращих представиків наукової еліти людства - наших земляків. Серед них - Богдан Лепкий, Іван Пулюй,Улас Самчук, Іван Горбачевський,Олександр Смакула,Михайло Паращук та інші. І, природно, імена Нобелівських лауреатів – Шмуеля Йосефа Агнона і Роалда Гоффмана. А ще через Тернопілля пройшли стежини творчості претендента на цю нагороду,генія українського народу Івана Франка, класика польської літератури Генріка Сенкевича. У сусідніх з нами областях народилися Нобелівські лауреати Жорж Шарпак і Світлана Алексієвич. Тому традиція проведення Тернопільських нобелівських читань знайшла своїх прихильників, сприяла росту числа публікацій у періодичних і наукових виданнях краю. Привела у гості  до нас нобелістів із Швеції,Польщі,США, Пакистану. А, головне, пробудила, дала новий імпульс молодим на прилучення до вершинних надбань людської  думки, - підкреслив професор.

н06
н06

н04
н04

н07
н07

Своєрідний екскурс в історію Тернопільських нобелівських читань за останніх 25 років зробив політолог, дослідник нобелівського руху Олександр Левченко. Про Нобелівського лауреата, уродженця Бучача Шмуеля Йосефа Агнона розповіла Лариса Легка, директор Бучацького районного краєзнавчого музею. Про релігійний фактор у долі нобеліантів, лауреатів-осіб та вихідців із родин священнослужителів проінформував присутніх Ярослав Соцький, професор кафедри філософії та українознавства ТНТУ ім. Івана Пулюя, голова громадської організації «Тернопільська асоціація релігієзнавців». Цікавими були дослідження члена Асоціації філателістів України Юрія Ковальова «Нобеліана на знаках поштової оплати України», розповідь директора Тернопільського обласного краєзнавчого музею, голови обласної організації Національної спілки краєзнавців України Степана Костюка про Фонд Нобеліани у краєзнавчому музеї. На завершення усі присутні оглянули книжкову виставку «Лауреати Нобелівської премії в галузі літератури» , яку підготували працівники обласної бібліотеки для молоді.

 

н05
н05

н02
н02

Фото – Іван Пшоняк, відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео