Орест Сарматський

Агро-новини 14 грудня

0512

Новини аграрного сектору 

Більше 70% озимих може не перезимувати

Посіви знаходяться на рівні фазового стану минулого року, а це мінімальна готовність до зими.

В Україні посівів, які готові для зимівлі, всього 30-35% від загальної площі сівби озимих зернових. Решта посівних знаходяться у фазі початку сходів. При м'якій зимі ці рослини перезимують, проте при -15С та безсніжжі врожай озимих може загинути. Про це пише «АПК-Інформ».

На тих культурах, які сіялись вже в листопаді, навряд чи будуть отримані сходи.

«Для безпечної зимівлі рослини необхідно, щоб сформувався вузол кущіння, який знаходиться на глибині 3-5 см в грунті, і щоб утворилося від 3 до 5 стебел, які навесні дадуть урожай. Для нашої зими фаза сходів є недостатньою, так як в цій фазі ще не сформовані корені рослин, і навіть при невеликих морозах рослина загине», — говорить начальниця відділу агрометеорології гідрометцентру Тетяна Адаменко.

141201
141201

«За довгостроковими прогнозами, в грудні очікується середньомісячна температура в межах норми — від 0 до -2С. Однак всередині цього місяця можуть бути періоди похолодання до -15С, і може очікуватися аномально тепла погода, коли температура підвищиться до 15С. У першому випадку посіви можуть пошкодитися, а в другому — підрости», — додає Тетяна Адаменко.

Українські ягоди і мед мають великий потенціал на японському ринку

Великий потенціал на японському ринку мають українські свіжі та перероблені органічні та нішеві продукти, як наприклад ягоди або мед.

Про це було зазначено у рамках зустрічі заступника міністра аграрної політики та продовольства Ольги Трофімцевої та заступника міністра економіки Наталії Микольської з віце-міністром сільського господарства, лісництва та рибальства Японії Кацуо Якуро, пише Мінагропрод.

Основними темами зустрічі було розширення торговельно-економічних відносин між двома країнами, в тому числі за рахунок перероблених продуктів, таких як сокові концентрати, м’ясні напівфабрикати, томатна паста тощо.

«Пан Якуро запросив українських виробників продуктів харчування, зацікавлених у виході на японський ринок, відвідати найбільшу профільну виставку FOODEX у березні 2017 р. та показати свою продукцію потенційним японським покупцям», — йдеться у повідомленні.

141202
141202

Ольга Трофімцева наголосила в ході перемовин з японськім колегою на необхідності більш тісної співпраці профільних міністерств у розвитку інвестиційних проектів, в тому числі з залученням Японського агентства міжнародного співробітництва JICA та запропонувала організувати бізнес-місію для представників японських компаній, зацікавлених не лише в торговельній, але й в інвестиційній співпраці з українськими фірмами, наступного року з метою встановлення прямих бізнес-контактів.

«Інвестиції в логістику, інфраструктурні об’єкти, зрошення, переробку та лабораторії контролю якості, розвиток smart farming та машини та обладнання для малих фермерів є серед пріоритетних інвестиційних напрямків в аграрний сектор України», — підсумувала посадовець.

На Черкащині відкриють горіховий центр

У горіховий центр інвестують близько 10 млн грн.

У с. Вергуни (Черкаська область) наступного року запрацює горіховий центр, пише прес-служба Черкаської облдержадміністрації.

Горіховий центр – один із перших подібних проектів в Україні. У нього інвестують близько 10 млн грн. Тут планують виробляти 200 тис. саджанців горіха щороку. Нині триває активне будівництво теплиць і допоміжних приміщень.

«Це справді унікальний проект. Горіховий центр працюватиме цілорічно, тобто це постійна, а не сезонна, робота для місцевих жителів. Плануємо виробляти саджанці французької, молдавської та української селекції», — зазначив генеральний директор агропромислової компанії «МАЇС» Сергій Осадчий.

141203
141203

За словами голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка, горіхівництво, як і тваринництво, садівництво й овочівництво – це ті галузі, які створюють робочі місця на селі.

«Це добре розуміють у компанії «МАЇС» загалом і у СТОВ «Колос», зокрема. Вони постійно демонструють соціальну відповідальність, дбаючи про території, де працюють. Горіховий центр, як на мене, дуже перспективний проект. Черкащина має сприятливі умови для вирощування горіхів, це конкурентна експортна позиція. Ми маємо програму розвитку корпоративного руху. У її межах реалізують також проекти з горіхівництва, тому й у цьому контексті пропозиція саджанців від місцевого виробника важлива», — зазначив він.

Вибір читачів за тиждень

Відео