Оксана Бучко

Тернополянам розповіли, як не боятись зимових пробіжок

unnamed (22)

Щоб біг взимку був ефективним і без негативних наслідків, потрібно правильно одягнутись. А ще потрібно знати правила зимової пробіжки. Таким досвідом поділився голова  Клубу  активного відпочинку «Файні мандри» Роман Задорожний.

Як правильно одягнутись?

- Головною помилкою тут є бажання одягнутися якомога тепліше, - пише він у Facebook. - Насправді одягатися слід за принципом багатошаровості. Таким чином буде відбуватися правильна терморегуляція. Термобілизна спеціально призначена для «зимових» видів спорту. Вона відводить вологу від тіла, але не просочується нею, залишаючись сухою. Кофта має бути з довгим рукавом, наприклад, флісова. Її функція - утеплити, захистити від холоду, але в той же час не навантажувати зайвою вагою. Куртка обов'язково повинна бути непромокаючою, оскільки її функція - захистити від вітру, туману, снігу або дощу. Спортивні штани краще вибрати утеплені. Обов'язково, щоб нижні манжети були на гумці, інакше холодне повітря або сніг потраплятимуть під них. Штани можна замінити конструкцією - легінси плюс шорти. Голову необхідно утеплити в'язаною шапочкою. Хоча краще тонкою флісовою або мультифункціональною пов'язкою (Ромко). Рукавички можна вибрати трикотажні або в'язані. До вибору кросівок треба підійти з особливою ретельністю. Вони повинні бути одночасно теплими і легкими, з хорошою ребристою підошвою (для бігу по снігу) і непромокаючими.

Як бігати? - Перед виходом на вулицю приділіть п'ять хвилин невеликий зарядці, щоб розігріти м'язи, продовжує Роман Задорожний. - Намагайтеся дихати тільки носом, інакше застудите як мінімум горло, як максимум - легені. Вибирайте недовгі маршрути, щоб в цілому все заняття зайняло у вас не більше 40-50 хвилин. Завершуйте біг переходом на ходьбу. Після занять прийміть теплий душ і випийте води. Повноцінний прийом їжі можна почати не раніше, ніж через годину після тренування. Відмовтеся від пробіжок при температурі нижче -15. Продовжуйте бігати взимку і нічого не бійтеся, потрібно лише дотримуватися рекомендацій і все у вас буде добре!

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео