Тернополянка Меркушина здивувала біатлонний світ

merkyshuna

21-річна тернопільська біатлоністка Анастасія Меркушина показала найкращий у своїй поки що короткій спортивній кар’єрі результат, здобувши протягом одного тижня дві золоті медалі на Кубку IBU та «бронзу» на Кубку світу.

Анастасія Меркушина у складі резервної збірної України спершу взяла старт на етапі Кубка IBU в італійському містечку Ріднау. В одиночному міксі в парі з Артемом Тищенком Настя здобула перше місце, а згодом виборола другу для себе перемогу, вигравши спринтерську гонку! Причому зробила це впевнено і переконливо. Настя на фініші мала 35 секунд переваги перед найближчою суперницею! На дистанції тернопільська біатлоністка була нестримною: кращий хід (на 13 секунд швидше другого місця), ідеальна точність і швидкість стрільби (всього 0,2 секунди відставання від найкращого результату за часом перебування на рубежах) – все це вилилось у блискучу перемогу. Друге місце в гонці дісталося традиційній суперниці Насті, ще починаючи зі змагань дівчат, – Уляні Кайшевій (Росія), а «бронзу» завоювала німкеня Каролін Хорхлер. Всі три призери обійшлися без штрафних кіл, «Номер один».

Відзначимо, що перевага в 35 секунд над другим місцем (росіянкою Уляною Кайшевою) – це третій результат в історії українського біатлону. Більшу перевагу в двох гонках мала тільки Олена Зубрилова у далекому 2000 році, яка, до речі, теж представляла Тернопіль.

Анастасія Меркушина мала хороші шанси здобути і третє «золото» в гонці переслідування (маючи такий солідний гандикап над суперницями), тим самим значно покращивши своє нинішнє 13-те загальне місце в Кубку IBU. Однак тренери біатлонної збірної України вирішили залучити Меркушину до основного складу команди, яка саме в ці дні виступала в Поклюці (Словенія) на Кубку світу. Подолавши кілька сотень кілометрів в естафетній гонці, яка відбувалася 12 грудня, в компанії зі своєю зірковою землячкою Оленою Підгрушною та ще двома дівчатами Анастасія Меркушина виборола «бронзу». При цьому вклад Насті важко переоцінити, адже вона була фінішеркою, тобто від неї залежала підсумкова позиція української команди. Після перших двох етапів третьою на трасу в нашій збірній вийшла капітан Підгрушна. На даний момент Олена має не найкращий біг (лише нещодавно оговталась від травми) і це доводить саме етап Кубка світу в Поклюці. Отримавши естафету першою, Підгрушна опустилася на третє місце. Анастасії Меркушиній на завершальному етапі довелось боротися з чешкою Габріелою Коукаловою за «бронзу», адже лідерів гонки було не дістати. Меркушина не дала шансів Коукаловій на медаль. Тернополянка відстрілялася без промахів (на двох вогневих рубежах затратила всього 43 секунди) і додала у швидкості на останньому колі, вигравши заслужену для України третю сходинку.

Після феєричного фінішу естафетної гонки Анастасія Меркушина розповіла: «Коли Григорій Іванович Шамрай (старший тренер жіночої біатлонної збірної України – авт.) сказав, що біжу четвертий етап, я вирішила, що він пожартував. Потім зрозуміла, що тренери не жартують, пішла до них і кажу: “Ви знущаєтесь?” Я і так боялася стартувати в естафеті, а тут ще й четвертий етап. Виходу не було, довелось зібратися, налаштуватись. Те, що дівчата створили мені запас за часом, не вселило в мені впевненості, я, навпаки, ще більше злякалася. Адже розуміла, що поки ще програю багато ходом, так як занадто юна. Коли тренери побачили, що я на першому колі не програвала німкені Лаурі Далмайер (лідер загального заліку Кубка світу – авт.), то стали кричати, щоб я бігла повільніше. Але у мене було відмінне самопочуття, було бажання стартувати. Так буває не кожен день, добре, що сьогодні так вийшло».

Вибір читачів за тиждень

Відео