Віра Олександрович

У громадах Тернопілля не знають на що витратити кошти, бо бракує і фахівців, і проектів (фото)

unnamed (28)

На переваги і недоліки об’єднаних територіальних громад, або ОТГ, вказали у Тернополі сьогодні, 19 грудня.

Це зробити із нагоди завершення акції «Децентралізаційний марафон». Вона проходила у межах Проекту «ПУЛЬС» - «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». Зокрема, фінансова незалежність і можливість спрямовувати кошти на необхідні галузі є основними вигодами утворення ОТГ, вважає виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, координатор Проекту «ПУЛЬС» у Тернопільській області Ігор Гірчак.

- Кожна об’єднана громада із тих 26-ти, які були створені цього року, отримали колосальний фінансовий ресурс, як стимул з боку держави на розвиток інфраструктури, - каже він. – Фактично, 141 мільйон гривень надійшло як додаткова субвенція. Нагадаю, що вони ще й додатково отримали збільшення своїх податкових надходжень до бюджету за рахунок одержання 60% податку з доходів фізичних осіб. Це – без перебільшення колосальні гроші, яких ці села не бачили за 25 років Незалежності.

unnamed (29)
unnamed (29)

Проте у багатьох громадах краю, як виявилося, просто не знали, як витратити такі великі кошти. Адже у них бракує кваліфікованих кадрів і повноцінних проектів розвитку, пояснює начальник управління містобудування та архітектури обласної держадміністрації Володимир Харченко.

unnamed (27)
unnamed (27)

- Цього року в область зайшла, я вважаю, рекордна сума бюджетних коштів на реалізацію інфраструктурних проектів, - каже чиновник. – Це 141 мільйон – суто громадам! І при цьому виявилося, що вони просто не мають в наявності проектів, які можна було б запустити під цю програму. Адже для цього потрібна проектно-кошторисна документація та інше.

Ось тому, за словами пана Харченка, шукали те, що є, аби тільки ті гроші не пропали.

- Громади, за великим рахунком, не мають досвіду роботи із бюджетними коштами, - нарікає він. – Тому над вирішенням цієї проблеми треба серйозно подумати.

Задля уникнення цих та інших проблем, при утворенні об’єднаної громади треба враховувати такі аспекти, як мінімальні кількість населення – від 8-ми тисяч, інфраструктурні і кадрові ресурси, джерела наповнення бюджету громади, наголосили експерти. Попри завершення проекту, вони пообіцяли продовжити моніторинг, аби децентралізація на Тернопіллі не наштовхувалася на значні перешкоди.

Фото із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео