20 грудня в історії Тернопільщини

20

Цього дня народилися:

Батюк Степан (1891, с. Стоянів, Львівщина — 10 березня 1965, с. Салівка Чортківського р-ну) — педагог і освітній діяч на Лемківщині, майстер різьблення по дереву.

батюк
батюк

Косар Микола (псевдонім — Я. Чорнобривий, криптонім — Я. Ч.; 1897, с. Купчинці, нині Козівського району  — 5 травня 1945, там само) — український самодіяльний поет. Брат Михайла Косара.

Тимчишин Богдан (1944, с. Гаї Розтоцькі Зборівського району - 6.05.2007) – учитель фізичної культури в Зборівській середній школі №1. Під його керівництвом із 1970 по 1990 роки команда Зборівщини – чемпіон області зі скелелазіння, а в 1983 році – срібний призер Всеукраїнських змагань зі спортивного туризму (техніка пішохідного туризму). Протягом 1982-1994 років команда освітян району під керівництвом Тимчишина Б.О. – чемпіон області зі спортивного туризму. У 2008 році випускники школи – вихованці Богдана Омеляновича на знак великої шани до Вчителя започаткували відкритий Кубок району зі спортивного туризму (техніка пішохідного туризму), присвячений Тимчишину Б.О., примножуючи традиції і славу спортивного туризму на Зборівщині.

тимчишин
тимчишин

Цей день в історії Тернопілля:

20 грудня 1918 року - в Тернополі почала діяти школа військових телеграфістів ЗУНР, слухачами якої стали 50 гімназистів.

20 грудня 1918 року -  на засіданні Ради Державних Секретарів в Тернополі прийнято рішення вступити в переговори з керівництвом Угорщини щодо укладення угоди про товарообмін, а також обмінятись урядовими запевненнями з Румунією про ненапад.

20 грудня 1939 року -  вийшла Постанова Ради Народних Комісарів УРСР “Про організацію театрів, музичних колективів, будинків народної творчості у Львівській, Дрогобицькій, Те6рнопільській, Волинській, Рівненській, Станіславській областях”.

20 грудня 1939 року - відбулося перше засідання президії Тернопільського облвиконкому. На ньому затверджено керівників відділів і управлінь. Начальником обласного управління в справах мистецтва було призначено Д. Токаренка, а завідувачем обласного відділу народної освіти – А. Смикалюка.

20 грудня 1940 року – у храмі, під час проповіді, енкаведисти арештували уродженця с.Івачів отця Зиновія Ковалика. В 1941 році, коли німецькі війська почали наступ на Львів, енкаведисти, не маючи змоги забрати в'язнів зі собою і не бажаючи залишати їх на волі, почали їх розстрілювати. Однак о.Зенона їм було замало просто розстріляти: пригадавши йому його проповіді про розп'ятого Христа, енкаведисти на очах співв'язнів розіп'яли отця, прибивши до стіни тюремного коридору.

Коли до Львова ввійшли німецькі війська, вони відчинили всі в'язниці для того, щоб прибрати гори трупів, які вже почали розкладатися. Як розповідають очевидці, найбільшим жахом для них був вигляд розп'ятого священика, в розпорений живіт якого кати засунули мертву недоношену дитину. 24 квітня 2001 року Святійший Отець Іван Павло ІІ підписав декрет про беатифікацію о. Зенона Ковалика як блаженного мученика за Христову Віру. Під час Святої Архієрейської Літургії 27 червня 2001 року Божого у Львові Святійший Отець Іван Павло ІІ проголосив Зенона Ковалика блаженним.

Станом на 20 грудня 1945 року в Тернопільську область, внаслідок депортації українського населення, прибуло 8 577 сімей переселенців з території Польщі, а вибуло до Польщі - 1 250 сімей.

20 грудня 1983 року - створено Тернопільську обласну організацію Національної спілки художників України. До 1992 року її очолював художник-графік Євген Удін.

20 грудня 1991 року – помер офіцер-артилерист, Герой Радянського Союзу, учасник німецько-радянської війни, Почесний громадянин Тернополя Володимир Мильников

Народився в станиці Нижньогнилівська міста Ростов-на-Дону. Війну закінчив на Ельбі. Після війни продовжив службу в армії. В 1951 році закінчив факультет реактивного озброєння Військової академії імені Ф. Є. Дзержинського. Командував 177-ю ракетною бригадою Прикарпатського військового округу. З 1961 року жив у місті Тернопіль, з 1983 року - почесний громадянин міста. Викладав у філіалі Львівського політехнічного інституту. Помер 20 грудня 1991 року.

20 грудня 1998 року – в Тернополі вперше в ефір вийшло «Ух-Радіо».

20 грудня 2005 року - на ХХІV обласній міжспілковій конференції головою обласної ради профспілок обрано Андрія Присяжного.

20 грудня 2013 року - оскільки чимало мешканців Тернопілля перебувало на Майдані в Києві, Тернопільський оргкомітет прийняв рішення роботу Євромайдану у Тернополі перевести в інформаційне русло.

20 грудня рішенням Генеральної Асамблеї ООН в усьому світі відзначається Міжнародний день солідарності людей. З появою цього свята, датою заснування якого вважається 22 грудня 2005 року, вся світова спільнота почала активніше демонструвати свою єдність. В ідеях Організації Об'єднаних Націй солідарність людей полягає не тільки в схожості переконань, але і в конкретних діях, спрямованих на взаємодопомогу і підтримку кожної людини на планеті.

Основні ідеї свята стосуються спільної відповідальності всіх країн і народностей за події довкола. Цей день — нагадування про масову бідність, яка панує в багатьох країнах, про глобальні проблеми навколишнього середовища, проблеми рабства і поширення смертельно небезпечних захворювань.

solidarnist_lyudey
solidarnist_lyudey

У народі 20 грудня, вшановуючи Амвросія, дівчата у давнину організовували цікавий обряд, який називали «трусити груші». Зібравшись в одній з осель, кожна з них примірала на себе дванадцять одежин і одягала найзручнішу. Та дівчина, якій не діставалося одягу за розміром, прив’язувала спідницю ззаду до поперека і йшла “трусити груші”. Вилазила на вербу і трусила її. Коли дівчата знизу питали, що вона трусить, дівчина відповідала: “Груші”. І тоді збираючи сухі гілочки, що падали з верби, їй відказували: «Це не груші, а хлоп’ячі душі». Після цього дівчата йшли додому, і якій з них снився цієї ночі хлопець, та протягом року і мала вийти заміж.

Ворожіння на предметах:

Для цього ворожіння колись брали миску, перевертали її і під неї клали різні дрібні предмети, зокрема, каблучки, обручки, стрічки, глиняні або солом'яні ляльки. Потім все це накривали рушником і відвернувшись виймали з під тарілки перший ліпший предмет. Якщо траплялася стрічка, це означало, що дівчина ще протягом року не одружуватиметься, якщо траплялася лялька – буде покриткою, якщо ж каблучка або обручка – незабаром весілля.

1293519017_3548
1293519017_3548

До 2015 року в цей день відзначали День міліції.

Іменини сьогодні святкують Івани, Антонії, Павли, Нили, Амвросії.

Вибір читачів за тиждень

Відео